Snö täcker bilar som står parkerade på en gata. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
1 av 2
Det har kommit en halvmeter snö i centrala Washington. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Foto: Alex Brandon/TT.
2 av 2
Foto: Alex Brandon/TT.

Oväder stoppar USA-flyg

2:06 min

Washington DC kläddes snabbt in i ett tjockt lager snö när monsterstormen drog in över den amerikanska huvudstaden. Minst åtta människor har dött i spåren efter snöovädret, som paralyserar trafiken längs USA:s östkust.

– Jag vill vara mycket tydlig. Vi ser att det är en mycket kraftig storm. Den kan få dödliga följder, varnade stadens borgmästare Muriel Bowser inför ovädret som tidningen Washington Post valt att benämna "Snowzilla".

Stormens officiella namn är — i sammanhanget beskedliga — "Jonas".

Ovädret över Washington och Baltimore kommer enligt den amerikanska vädermyndigheten NWS att kulminera under lördagen med fortsatt kraftigt snöfall och iskalla vindar som väntas tillta i styrka.

Ekots korrespondent Inger Arenander berättar direkt från USA:s huvudstad. 

– Det har snöat mer än en halvmeter här och så mycket snö har inte fallit på hundra år. Det har skett en mängd olyckor och flera dödsfall. Det mesta är trafikrelaterat – människor har gett sig ut i sina bilar. Det är även stora strömavbrott, runt 100 000 hushåll är utan ström.

Hon beskriver Washington som stilla. 

– Kollektivtrafiken är stängd, tunnelbanan går inte, inte bussarna heller. Det är inga människor ute på gatorna.  

Det kommer rapporter om att människor har bunkrat mat?

– Ja, det ska sluta snöa i morgon eftermiddag men det hindrar inte att människor varit och bunkrat mat och vatten för flera dagar. Det är tomt på hyllorna i butikerna. 

Snöovädret drar sig under lördagen norrut mot New York och stormvarningen gäller stora delar av USA:s östkust. Totalt väntas runt 85 miljoner amerikaner, en fjärdedel av landets invånare, i ett tjugotal delstater påverkas.

Hittills rapporteras minst åtta människor ha mist livet i stormrelaterade trafikolyckor.

Mer än 6 000 flygavgångar har ställts in, rapporterar BBC och katastroftillstånd har utfärdats i delstaterna Tennesse, North Carolina, Virginia, Maryland, Pennsylvania, District of Columbia samt i delar av andra delstater.

Sas ställer in sina flygningar från Stockholm, Köpenhamn och Oslo till den amerikanska östkusten på grund ovädret. 

Sas ställer därför in dagens fem flygningar från Stockholm och Oslo till New York och från Köpenhamn till New York och Washington.

De bokade passagerarna bokas om till senare avgångar.

I Washington har man tagit det ovanliga beslutet att stänga ner stadens kollektivtrafik och bilister uppmanas att hålla sig borta från vägarna.

Många har förberett sig på stormen genom att bunkra basvaror — redan innan de första snöflingorna fallit kom rapporter om varuhus som tömts på sina lager.

Flera nöjes- och sportevenemang har också ställts in, bland annat en NHL-match i Washington och två utsålda konserter med countrysångaren Garth Brooks i Baltimore.

Samtidigt har snö för ovanlighetens skull även fallit i flera delstater i södra USA, där tiotusentals drabbats av strömavbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista