Foto: Facad Mulla, AP
Polisbilar i Österrike och IS-krigare i Syrien. Foto: Facad Mulla, AP

Chatt med IS – åklagarens bevisning mot 17-åriga flickan från Linköping

1:50 min

Det är chattloggar i mobiltelefonen som är åklagarens främsta bevisning, i fallet där en 17-årig flicka från Linköping är åtalad för terrorbrott.

Enligt åklagaren i Österrike har chattandet skett med personer kopplade till Islamiska staten, IS.

Det var flickans egna föräldrar i Linköping som i december larmade polisen om att deras tonårsdotter radikaliserats och lämnat Sverige.

Hon greps kort därefter på en tågstation i Wien och åtalades i veckan, misstänkt för att, enligt österrikisk lag, ha planerat att ansluta sig till IS. Något som i Österrike kan ge flera års fängelse.

Enligt flickans advokat, Wolfgang Blaschitz, bygger åtalet på chattloggar som polis i Österrike hittat i flickans mobiltelefon. De ska, enligt åklagaren, visa att flickan kommunicerat med personer kopplade till IS.

– De här chattarna är nu basen i anklagelserna från åklagarmyndigheten, säger Wolfgang Blaschitz.

Personerna som 17-åringen chattat med ska hon ha kommit i kontakt med via internet. Hon har aldrig träffat dem personligen, enligt advokaten.

Flickan nekar själv till brott och är oförstående inför anklagelserna. Hon uppger själv att hon var på väg till Turkiet, men ändrat sig i Wien, och istället planerat att resa hem till Sverige igen. Kort därefter greps hon av polis, uppger Wolfgang Blaschitz.

– I hennes telefon har de eventuellt hittat tecken på sympatier för radikala islamistiska tankar, men det är inte tillräckligt bevisning för att slå fast att hon är medlem i en kriminell organisation, säger han.

Lag mot så kallade terrorresor är på gång även i Sverige. Men i dagsläget är flickan inte misstänkt för något brott enligt svensk lag.

Men i Sverige pågår en parallell utredning om 17-åringens misstänkta resa till IS, där hon istället är målsägare. Rubriceringen på den utredningen, som leds av Internationella åklagarkammaren, är människohandel för krigstjänst.

Det är ett ovanligt brott. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, gjordes endast en polisanmälan om det brottet förra året. 2014 gjordes ingen. 

17-åringen är alltså misstänkt brottsling i Österrike, och betraktas som brottsoffer i Sverige.

En mycket speciell situation, säger Anita Lådö, socialchef vid Linköpings kommun. Där man är redo att ta hand om flickan om hon frias i rätten i Wien om en månad.

– Eftersom hon förnekar brott utgår vi från att hon kommer tillbaka till Sverige, och då kommer vi på socialtjänsten göra det som är aktuellt, säger Anita Lådö.

Christina Salzborn, vid åklagarmyndigheten i Wien, säger till Ekot att svenskan riskerar som mest fem år i fängelse.

Rättegången är planerad till den torsdag den 25 februari, och väntas ta en halv dag. Fram tills dess hålls 17-åringen häktad. Hon har fått ta emot besök från familjen i Sverige, och mår under omständigheterna bra, enligt advokat Wolfgang Blaschitz.

– Men hon hoppas att den här mardrömmen snart är över.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista