Mateusz Kijowski talar på en demonstration. Foto: Alik Keplicz/TT.
Mateusz Kijowski, ledare för den utomparlamentariska demokratirörelsen KOD i Polen, talar på en demonstration i Warszawa. Foto: Alik Keplicz/TT.

Ingen lösning i sikte i Polen

1:36 min

Den politiska konflikten i Polen tycks allt mer låst. Regeringskritiska demonstrationer hålls över hela landet även denna helg och oppositionen har dömt ut ett kompromissförslag från regeringen om landets omdiskuterade författningsdomstol.

– Det är ett skämt att kalla detta kompromiss, sade Slawomir Neuman, oppositionspartiet Medborgarplattformens (PO) gruppledare i det polska parlamentet om det förslag som regeringen kom med tidigare i veckan.

Nämligen att både regering och opposition skulle få utnämna domare i den viktiga författningsdomstolen som prövar ny lagstiftning mot Polens grundlag. De flesta oppositionspartierna dömde ut förslaget som de menar bara är ytterligare ett bevis på hur regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vill kontrollera institutioner som ska vara oberoende.

Sedan de tog över makten efter valet i oktober förra året har PiS försatt sig på kollisionskurs både med den inhemska oppositionen och stora delar av EU genom nya medielagar som inskränker friheten för polska journalister, genom att inte godta flera av författningsdomstolens beslut och dessutom blixtsnabbt tillsätta flera egenvalda domare i domstolen.

PiS har egen majoritet i parlamentet och får även stöd i vissa frågor av Kukiz15-rörelsen som leds av populisten Pawel Kukiz. Men opinionsundersökningar visar att ett av oppositionspartierna, det liberala Nowoczesna ("De Moderna") som varit synliga i den senaste tidens gatuprotester i Polen, nu har en nästan lika stor del av väljarstödet som regeringspartiet.

Samtidigt fortsätter demonstrationerna mot regeringen. Den utomparlamentariska demokratirörelsen KOD har sagt att de under helgen håller protestmöten i fyrtio polska städer och även i städer runtom i Europa som Paris, Amsterdam och London. Företrädare för KOD-rörelsen var under den gångna veckan i Strasbourg och talade för EU-parlamentariker om vad de ser som allvarliga hot mot demokratin i Polen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista