Christine Lagarde. Foto: Michel Euler/TT.
Christine Lagarde. Foto: Michel Euler/TT.

Lagarde försökte dämpa oron för läget i Kina

1:22 min

I dag avslutades det ekonomiska toppmötet inom Världsekonomiskt Forum i Davos i Schweiz. 

Mötet har till stor del handlat om den ekonomiska osäkerheten i världen, framför allt till följd av kraftiga svängningar i Kina.

Men chefen för Internationella valutafonden, Christine Lagarde, sa i dag att oron för tillståndet i Kina är överdriven.

– Det är ett massivt åtagande som Kina försöker uppfylla, säger IMF-chefen Christine Lagarde.

Hon syftar på Kinas mål, att helt förändra inriktningen sin ekonomiska politik. Christine Lagarde talar om en tredubbel övergång.

– Från industri till service, från export till inhemsk konsumtion och från investeringar till konsumtion. Det här innebär att tillväxttakten måste minska, det är planerat och det är det vi ser nu, säger Christine Lagarde.

Toppmötet i Davos överskuggades de första dagarna helt av turbulensen på världsmarknaderna, med fallande börskurser och sjunkande oljepris. Just den stora oron i Kina pekades ut som den viktigaste utlösande faktorn - men Christine Lagarde försökte alltså dämpa oron.

Ett annat bärande tema under toppmötet har varit flyktingkrisen i Europa. Christine Lagarde anslöt sig i dag till dem som anser att hela Schengen-samarbetet inom EU riskerar att falla samman, om inte EU mycket snart kommer fram till en gemensam flyktingpolitik.

– Det är ett bära eller brista-ögonblick, säger Christine Lagarde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista