Protesterna fortsätter i Moldavien

1:58 min

I Moldavien fortsätter protesterna mot den nyvalda premiärministern och för nyval. I veckan utsågs en ny regering och premiärminister, men demonstranterna underkänner den och vill ha fullständig utrensning av den gamla politiska eliten. Den anses korrupt och styrd av landets få superrika.

Avgå regeringen, slut på oligarkväldet och frihet från korruption, är några av slagorden som ljuder i Moldavien.

Protesten och demonstrationerna har pågått med olika styrka i mer än ett år. Det var då avslöjandet kom om hur den politiska eliten och oligarkerna varit inblandade i en gigantisk miljardstöld och en penningtvätthärva vars storlek ännu inte fullt utretts. Men den misstänks vara en av de största i världen och handla om minst 20 miljarder dollar - pengar som slussats till offshorebolag med hjälp av moldaviska banker, korrupta politiker och rättsväsende.

Samtidigt är moldavierna bland de fattigaste i Europa. Från början var demonstranterna uppdelade i proeuropeiska och proryska, men de har nu enats i en gemensam protest och under ett gemensamt folkets parti.

Kravet är tidigarelagda nyval med ny regering och premiärminister. Tre premiärministrar har tillsatts bara det senaste året. I ett nattligt hemligt möte tillsattes i veckan den senaste, Pavel Filip, tidigare energiminister. Efter det stormade demonstranterna in i parlamentet. Flera skadades då, men sedan dess har protesterna fortsatt utan våld.

Bakom Filip står den man som protesterna särskilt handlar om, oligarken och mångmiljardären Vlad Plahotniuc. En av protestens främsta måltavlor.

I ryska statsmedier följs protesterna intensivt, det finns en vilja att få bort de EU-vänliga krafterna i Moldavien och dra Moldavien bort från avtalet med EU. Det har talats om ryska försök att påverka utgången via informationskrig.

Flera ryska statsstyrda tv bolags reportrar släpptes in veckan inte in i Moldavien. Ryssland stöder de moldaviska utbrytarna i Transdniestrien, en konflikthärd, som kan påverka utgången av protesterna.

En majoritet av moldavierna talar rumänska och bland demonstranterna finns många, som vill att landet går samman med Rumänien.

Men framförallt handlar protesten om att rensa ut i den korrupta politiska eliten och stoppa oligarkernas inflytande.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista