Brandattentat i Tumba
Poliskontoret i Storvreten i Tumba eldhärjades i augusti. I samband med oroligheterna i området kastades en handgranat mot en polisbuss. I dag börjar rättegången mot en 18-årig man, misstänkt för mordförsök. Foto: Johan Nilsson

Rättegång startar efter handgranat mot polisbuss i Tumba

1:51 min

I dag inleds rättegången mot en man som misstänks ha kastat en handgranat mot en polisbuss i Tumba i augusti.

Den 21 augusti attackerades polisen i Tumba, i södra Stockholm, med stenar. Ett poliskontor sattes även i brand. Vid midnatt kallades därför Richard Lidström och hans kolleger in som förstärkning.

När de anlände till Tumba var det lugnt på platsen – men plötsligt exploderade en handgranat en och en halv meter från polisbussen.

– Jag ser bara en jättekraftig ljusbåge och sen en enorm smäll. Jag drabbades bland annat av nedsättning på hörseln. Det är inget jag lider av, men jag har fått nedsättning på bägge öronen. Men två av grabbarna har fått bestående hörselskador, säger Richard Lidström.

Hur har det påverkat dig mentalt?

– Mycket frågor har dykt upp, till exempel har jag frågat mig om det är värt att ha ett sånt jobb. Jag har också bytt tjänst, det kan delvis ha berott på andra anledningar, men när tillfället gavs så var det inget svårt beslut för mig.

I oktober greps en 18-årig man, som idag ställs inför rätta för mordförsök på de fyra polismännen.

Åklagarens bevisning består bland annat av DNA från 18-åringen som hittats på handgranaten.

Enligt mannens advokat, Clea Sangborn, beror det på att mannen vidrört granaten i ett tidigare skede på dagen, men han har inte kastat den mot polisbussen.

Hon framhåller även att fordonet var nedsläckt vid attacken.

– Det är inte säkert att gärningsmannen har kastat mot poliser. Det enda man kan säga är att den är kastad mot en alldeles släckt och tyst polisbil, säger Clea Sangborn.

Enligt åklagaren ingår den misstänkte 18-åringen i en grupp av unga män som begått flera grova brott i Stockholms södra förorter.

Rättegången väntas pågå till den 15 februari. I dag och i morgon avhandlas mordförsöken på poliserna. Därefter tar rätten även upp bland annat två fall av grova rån och två grova vapenbrott.

Totalt är elva unga män och pojkar misstänkta – den äldsta är 22 år, den yngsta har ännu inte fyllt 16 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista