Gripna vid Medborgarplatsen. Foto: Jessica Gow/TT
Gripna vid Medborgarplatsen. Foto: Jessica Gow/TT

40 nazister gripna för våldsamt upplopp

1:33 min

Ett 40-tal nazister från Svenska motståndsrörelsen frihetsberövades i eftermiddags efter en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. De är misstänkta för våldsamt upplopp, och kommer att förhöras av polis under kvällen, berättar Eva Nilsson, som är presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Det var i eftermiddags som ett 40-tal personer från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen samlades på Östermalm i Stockholm - med banderoller och plakat - för att vandra till Medborgarplatsen på Södermalm.

Demonstrationen hade inget tillstånd, men polisen avbröt inte marschen med hänvisning till den grundlagsskyddande rätten att demonstrera.

Och till en början hade polisen hade en bra kommunikation med arrangören, berättar Eva Nilsson.

– De blev anvisade plats för sin allmänna sammankomst på Medborgarplatsen och skulle ha ett kortare möte. De ställde upp, fortfarande ett 40-tal, och helt plötsligt av en anledning som jag inte känner till, så rusade man gemensamt mot polispatrullerna som fanns på plats för att skydda dem.

Och vad gjorde polisen då?

– Polisen betraktar det som ett våldsamt upplopp.

En av demonstranterna skadades under tumultet och fördes till sjukhus med ambulans, säger Eva Nilsson.

De gripna ska förhöras av polis under kvällen.

Svenska motståndsrörelsen har den senaste tiden genomfört en rad aktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista