Mohammed på flykt i Libanon. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.
Mohammed vill till Europa efter fyra månader utan jobb i Libanon. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

Svårt för ensamma män på flykt

2:32 min

I Libanon blir situationen för de syriska flyktingarna allt svårare för varje månad. Några som nu har blivit extra utsatta är ensamstående manliga flyktingar, uppger frivilligorganisationen International Rescue Committee i Beirut.

Männen utan familj är sårbara, just därför att ingen tror att de är det, säger skyddssamordnaren Jocelyn Knight.

– Bilden är att unga, ogifta, arbetsföra män kan klara sig själva, men så är det inte, säger hon.

Hon har lett intervjuer av närmare femhundra syriska manliga flyktingar utan familj och i stället funnit män med stora ekonomiska, sociala och psykologiska svårigheter. De får inga jobb och hittar de något dagsverke är de utan rättigheter. De är isolerade.

Många har inte de 200 dollar, cirka 1700 kronor, som krävs för att förlänga sitt uppehållstillstånd för något år och vågar därför inte röra sig fritt, rädda för att åka fast för polisen.

Och till skillnad från familjer, kvinnor och barn, så får unga ogifta män knappast något stöd från biståndsorganisationer, säger Jocelyn Knight på International Rescue Committee.

Mohammed, 28 år gammal, till och med ropar efter mig, när jag gör intervjuer bland flyktingar i vänthallen hos FN:s flyktingorgan UNHCR.

Han har inte jobbat på fyra månader, säger han och har nu inga pengar så att han kan förbli lagligt i Libanon, så han vill till Europa.

– Hjälp mig, hjälp mig, vädjar han med desperation i rösten och sorg i blicken.

Som många andra män flydde han för att slippa strida, men är nu fast här.

IRC skriver i sin rapport att merparten syriska flyktingar, som kom till Europa under 2015 var ensamstående män, vilket visar problemet med att förbise deras behov av hjälp. Något som detta inte har lett till är ökad kriminalitet, säger Jocelyne Knight och andra här.

– Nej, flyktingar undviker på alla sätt att äventyra sin redan svåra situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista