Regeringen vill lösa personalbrist i vården

1:48 min

Regeringen vill avhjälpa bristen på läkare och sjuksköterskor genom en nationell kommitté för kompetensförsörjning i vården. Enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström är det uppenbart att personalbristen måste lösas. Han oroas också över att många sjuksköterskor försvinner till Norge för att arbeta.

– Jag tror att det är både en fråga om vilka avtal och lönevillkor man har men också att man är missnöjd med det hur verksamheten är organiserad.

Bristen på läkare och sköterskor blir allt tydligare i svensk sjukvård och leder bland annat till ökande kostnader för inhyrd personal, och stängda avdelningar.

Problemen diskuterades vid ett seminarium i veckan. Sjukvårdsministern Gabriel Wikström lovade då en rad förslag som kommer att öka statens inflytande över sjukvården. Bland annat vill han se en nationell kommitté som ska se över personalbristen.

– Jag är väldigt positiv till förslaget och vi har under året haft en provisorisk kommitté där olika aktörer diskuterat kompetensförsörjningen och jag vill se mer fasta former för den verksamheten.

Men under tiden fortsätter problemen på vårdgolvet där bristen på handledning för studenter och nyutexaminerade kommer som en chock för många, säger Martin Wohlin, universitetslektor i akutsjukvård vid Uppsala universitet:

– För 20 år sedan när jag började i sjukvården fanns det ju gott om erfarna sjuksköterskor som kunde buffra mina misstag på akuten, men i dag har vi inte den gruppen längre. De har gått i pension eller försvunnit till Norge eller till andra yrken. I dag har vi inte den gruppen längre, så det är ju mycket skarpare läge för yngre läkare och sjuksköterskor som kommer ut som inte har samma stöd bland övrig personal.

Så arbetsgivarna måste ändra sig?

–Jag tror att arbetsgivarna måste fundera på hur man behåller personal bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista