En man åker skidor i gatumiljö. Foto: Alex Brandon/TT.
Washington. Foto: Alex Brandon/TT.

USA:s östkust täckt av snö

1:44 min

New York och Washington har täckts av snö när ovädret dragit förbi. Trafik har ställts in, affärer och restauranger slagit igen och människor uppmanats att stanna hemma, rapporterar vår korrespondent.

I Washington var plogbilarna ute för att röja snö, medan staden låg nästan öde på lördagskvällen, amerikansk tid. Enstaka bilar krypkörde längs gatorna och några få människor hade givit sig ut till fots i vinden, trots att allt var stängt.

Nadjima, från Somalia, svarar som de flesta jag frågar - att det är vackert med all snön, underbart att det är så tyst och nästan magiskt med stillheten.

Enstaka skidåkare och uppspelta barn har njutit av de ovanligt stora snömängderna, men de flesta har hållit sig inne.

Det har snöat mer än en halvmeter här i den femte värsta snöstormen någonsin i Washington enligt metrologerna, men det mesta ovädret har nu dragit vidare norröver till New York, där myndigheterna igår eftermiddag förbjöd privatbilister att vara ute på vägarna och mer eller mindre beordrade restauranger och teatrar att stänga.

Reportrar i kabel-TV, i mössa och skidglasögon, har rapporterat dygnet runt om stormen, som döpts till snowzilla.

Flygtrafiken har ställts in och nationalgardet varit ute från söder till norr i östra USA för att undsätta folk som kört av vägen eller behöver hjälp av annat slag.

Det rapporteras mängder av trafikolyckor och om folk som suttit fast i sina bilar i timmar, också om minst 14 döda i trafiken.

Stormen ska bedarra i kväll, men det kan ta dagar att få undan snön och det rapporteras redan nu om stigande vatten och risk för översvämningar från kustsamhällen i New Jersey.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista