Snöblandat vatten omger hus. Foto: Dale Gerhard/TT.
Stora vattenmängder i New Jersey. Foto: Dale Gerhard/TT.

Översvämningar i stormens spår

1:27 min

Den massiva snöstorm som drabbat nordöstra USA är nu på väg att röra sig österut, ut över Atlanten. I New Jersey har den orsakat stora översvämningar.

I New York föll över 70 centimeter snö, och i West Virginia över en meter. 18 människor har omkommit till följd av stormen.

Runt 200 000 människor blev strömlösa och New Jersey drabbades även av omfattande översvämningar.

– Vi håller ett öga på vattnet så att inte översvämningen når husen och så att vi om det händer kan säga till våra vänner att flytta sina saker, säger en New Jerseybor till TV-kanalen CBS.

Han och flera andra tog sig under kvällen och natten ut för att kunna varna de vars hem ligger i riskzonen.

Och, det behövdes. Stormen slog till när det var fullmåne och tidvattnet stod högt, vilket ledde till att stora mängder iskallt, snöblandat, havsvatten trycktes upp på land.

Stormen har nu bedarrat, och börjat röra sig ut mot Atlanten.

Men det kommer att ta tid att återgå till ett normalläge. Tusentals flyg ställdes in på grund av stormen, och flygplatser, bland annat i Washington DC, kommer att fortsätta vara stängda under söndagen.

Biltrafiken har däremot så sakteliga börjat komma igång igen, även om många vägar fortfarande är helt oframkomliga på grund av snön.

I New York tillåts nu återigen trafik, efter att ha varit tillfälligt förbjuden under stormen, precis som på många andra platser.

Men faran är inte över än. Temperaturen väntas stiga, och även om det till viss del kommer att underlätta snöröjningen, så befarar meteorologerna att det även kan leda till massiv isbildning och en kraftigt förhöjd risk för trafikolyckor.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista