Toivo Sjörén och statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Adam Ihse och Henrik Montgomery/TT.
Toivo Sjörén och statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Adam Ihse och Henrik Montgomery/TT.

Historiskt dåligt opinionsläge för S

2:28 min

Socialdemokraterna backar och får endast 23,2 procent av väljarstödet, enligt Sifo. Det är den lägsta noteringen sedan opinionsinstitutet inledde sina mätningar 1967.

Socialdemokraterna förlorar framför allt väljare till Moderaterna, som nu blir största parti.

Det stora tappet är bekymmersamt för Socialdemokraterna, enligt Toivo Sjörén, som är chef för opinionsundersökningar på Sifo.

– Det är naturligtvis allvarligt både på kort och på lång sikt. På lång sikt har vi ju sett nedgångar och att Socialdemokraterna har haft svårt att nå vissa väljargrupper som storstadsväljare och människor under 50 år.

Socialdemokraterna når alltså en ny bottennivå i Sifos senaste mätning, som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten i dag. Jämfört med den förra undersökningen - som gjordes i december - tappar det största regeringspartiet nästan tre procentenheter och får nu 23,2 procent.

I senaste riksdagsvalet fick partiet 31 procent av rösterna, vilket var ett av de sämsta resultaten genom tiderna.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin har inte möjlighet att låta sig intervjuas om Sifos mätning, men skriver så här i en skriftlig kommentar till Ekot:

"Vi har haft ett utmanande år bakom oss och det här är en opinionssiffra som jag verkligen inte är nöjd med".

För att vända opinionstrenden anser hon att partiet under 2016 måste fortsätta hantera migrationsfrågan, men också fokusera mer på välfärden skolan, och framförallt - att bekämpa arbetslösheten.

Jonas Hinnfors, professor i stavetenskap vid Göteborgs universitet, tror att den senaste tidens nedgång för Socialdemokraterna hänger ihop med flyktingkrisen.

– Socialdemokraterna har haft väldigt svårt att tala om de här migrationsfrågorna och agera i dem på ett sätt som länkar in dem till traditionella socialdemokratiska sätt att hantera verkligheten. Sysselsättning och välfärdsfrågor, till exempel. Det har varit väldigt mycket i stället om stängda gränser, om volymer och så vidare, som normalt inte är socialdemokratiska frågor, säger han.

Moderaterna är enligt Sifo nu det största partiet, och får alltså 25,6 procent av väljarstödet. Det är en ökning med 3,5 procentenheter sedan i december.

Partisekreteraren Tomas Tobé tycker förstås att resultatet är glädjande.

- Nu är ju detta givetvis en enskild mätning, men vi känner att vi har ett starkt stöd för de förslag vi lägger fram, men vi har mer kvar att göra.

Gapet mellan alliansen och de rödgröna partierna är nu 5,5 procentenheter och både Jonas Hinnfors och Toivo Sjörén tror att det kan påverka hur den borgerliga oppositionens kommer att agera i det osäkra parlamentariska läget.

– Det är klart att du rätar ju lite mer på ryggen och blir ju lite kaxigare om du vet att du ligger i ett överläge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista