Foto: TT och Pablo Dalence/Sveriges Radio.
Foto: TT och Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Analys av Fredrik Furtenbach

2:13 min

Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach analyserar Sifo:s mätning. Studioreporter Pär Edberg.

Hur allvarligt är läget för Socialdemokraterna?
– Det är psykologiskt viktigt när Moderaterna blir större och det gäller både inom alliansen och bland de rödgröna. Det som gör det extra dystert för Socialdemokraterna är att nu är det svårt se någon quick fix. Socialdemokraterna låg väldigt lågt också när turbulensen var som störst kring den förre partiledaren Håkan Juholt. Det gick ju att lösa genom att byta ut honom, den här gången är det lite svårare att se den enkla lösningen på de här opinionsproblemen.

Vad beror nedgången på?
– Det har att göra med hur Socialdemokraterna och Miljöpartiet kämpar med migrationsfrågan som inte är deras hemmaplan. De har inte varit riktigt överens och har inte samma utgångspunkter. Sedan har Socialdemokraterna en väldigt lång utförsbacke där de tappat mycket till Sverigedemokraterna och de har haft svårt att genomföra sin politik, det har varit uppenbart för väljarna.

Sverigedemokraterna får 18.2 procent, en liten, men inte statistisk säkerhetsställd nedgång från 19 procent. Vilken är din analys av det?
– Jag ser det som en bekräftelse på att de verkar ha toppat. Det finns ett antal mätningar där de inte går upp länge. Man ska inte prata om en nedgång än, men man kan ska det som att raketen inte fortsätter uppåt.

– Kan Wallströms lägenhetsaffär ha påverkat Socialdemokraternas nedgång?
Det kan vara så att både Wallströms och Kommunals affärer slår mot socialdemokratin. Det är lite svårt att säga för att skandaler kring enskilda politiker betyder ofta mindre än vad många tror. Jag har talat med Sifo i dag och de säger att det är inga större skillnader före och efter just lägenhetsaffären, det tyder på att problemen hållit på längre än så, men det kan givetvis bidra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista