Toppmötet i Davos och korrespondent Staffan Sonning. Foto: Foto: Michel Euler/TT, Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Toppmötet i Davos och korrespondent Staffan Sonning. Foto: Foto: Michel Euler/TT, Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Analys: Framtidsoro präglade toppmötet i Davos

I helgen avslutades det ekonomiska toppmötet inom Världsekonomiskt Forum i Davos i Schweiz. Det blev ett möte som präglades av osäkerhet och oro för att världen kan vara på väg in i en ny ekonomisk kris redan innan världen återhämtat sig efter den förra, som slog till för sju år sedan.

Världsekonomiskt Forum, WEF, har arrangerat toppmöten i bortåt 40 år. Här möts politiska ledare, företagsledare och ledande akademiker för att diskutera tillståndet i världen. WEF:s programförklaring är: Beslutna att förbättra tillståndet i världen.

Det är ett möte som ofta är kritiserat för att vara en hemlig klubb för politiker. Ibland beskrivs det också som ett jättelikt cocktailparty, där de mäktiga och mediemänniskor frotterar sig med varandra.

Men tillskyndarna pekar på möjligheten att få ta del av trender i världen via hundratals seminarier och föreläsningar.

Toppmötet ger också möjlighet till informella möten mellan mäktiga beslutsfattare. Ett exempel i år var mötet mellan premiärminister David Cameron och Argentinas nyvalde president Maurici Macri, för att försöka desarmera de senaste årens nya motsättningar mellan länderna om Falklandsöarna, den ögrupp som orsakade ett krig mellan Argentina och Storbritannien i början av 80-talet.

Samtidigt finns det naturligtvis ett demokratiskt problem i att mäktiga beslutsfattare inom politik och näringsliv möts bakom stängda dörrar och gör möjligen avgörande överenskommelser helt utan insyn och offentlighet.

Temat för årets toppmöte var "Den fjärde industriella revolutionen", ett för världens framtid helt avgörande fenomen.

De tre tidigare revolutionerna var följderna av ångmaskinen, elektriciteten och elektroniken. Nu kommer ett nytt skede där digitalisering och automatisering växer ihop med produktion och tjänster, artificiell intelligens gör maskiner självlärande och öppnar för intelligenta robotar, 3D-skrivare kan skriva ut föremål som tidigare tillverkades av människor.

Vad kommer det att innebära för samhället framöver?

En underökning har beräknat att nästan hälften, 47 procent, av dagens arbetstillfällen i USA kan komma att försvinna till följd av automatisering. En beräkning som WEF gjorde inför toppmötet angav att sju miljoner jobb kommer att försvinna inom de närmaste fem åren till följd av automatisering.

Och visst, en lång rad seminarier, föreläsningar och diskussioner handlade om den avgörande frågan om vilka följder den utvecklingen innebär för framtiden.

Men fokus kom inte att ligga där, som så många gånger förut kom fokus och uppmärksamhet att ligga på aktuella förhållanden i samhället, den här gången om Kinas ekonomi och risken för en ny ekonomisk kris plus flyktingkrisen i Europa och vad den kan leda till, inte minst när det gäller hela EU-projektet.

Under de första dagarna av toppmötet fortsatte turbulensen på världsmarknaden.

En av deltagarna i seminariet Global Economic Outlook, Tidjane Thiam, chef för banken Credit Suisse, beskrev inledningen av år 2016 som den ur marknadssynvinkel värsta någonsin.

Och de flesta pekade ut utvecklingen i Kina med oberäkneliga börsras och valutafall som huvudanledningen till oron. Ekonomiprofessorn Nouriel Roubini ansåg inte att Kina är på väg mot en krasch, men han sa att den Kinesiska ledningen måste kommunicera till marknaden vad den har för strategi, annars kommer flykten av internationella pengar från Kina att fortsätta.

Dagens situation med oberäkneliga och överraskande beslut från den egna dagen om valutakursförändringar, statliga stödköp av aktier och förbud för storägare att sälja sina aktier är ohållbar, den gör att varje kalkyl bakom en investering i Kina är osäker, eftersom den kan kullkastas när som helst.

Chefen för internationella Valutafonden, Christine Lagarde, instämde i Roubinis krav på ökad tydlighet från den kinesiska ledningens sida.

Men hon varnade samtidigt för pessimism om var Kina är på väg. Kina är på väg att ställa om sin ekonomi från beroende av investeringar och export till inhemsk konsumtion och tjänster. Det är en förändring som är svår att genomföra och som medför minskad tillväxt. Det är planerat och det är naturligt, sa Christine Lagarde.

Flyktingkrisen i Europa och EU:s misslyckande hittills med att hitta en gemensam lösning var ett annat återkommande ämne.

Inte minst eftersom Tysklands förbundskansler Angel Merkel ställt in sin medverkan för att istället stanna hemma och hantera den också politiska kris som uppstått efter händelserna med massövergrepp ibland annat Köln.

Christine Lagarde sa, att om den hanteras rätt, så kan krisen på sikt bli ett lyft för Europa – om integrationsprocessen blir framgångsrik.

Men utan en gemensam lösning inom EU, så riskerar hela Schengen-samarbetet om öppna gränser att falla samman.

Det är ett bära eller brista-ögonblick, sa Christine Lagarde.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte förklarade i ett uppmärksammat tal att EU har 6-8 veckor på sig att komma överens om en gemensam politik för flyktingmottagande.

Därefter är det för sent, för när våren kommer så kommer strömmen av flyktingar och migranter att ta fart igen, enligtMark Rutte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista