Migrationsverkets logotyp. Foto: Anders Wiklund/TT.
Foto: Anders Wiklund/TT.

Lång väntan på asylprövning

1:15 min

Det tar allt längre tid för de asylsökande som kommer till Sverige att få sina ärenden prövade.

Nu tar det nästan ett halvår innan Migrationsverket ens påbörjat en utredning, säger myndighetens presschef Fredrik Bengtsson.

–Nu har vi alltså inte börjat titta på ärendena förrän det gått fem månader, i snitt. Och då ska man komma ihåg att det tar mycket längre i många fall, säger Fredrik Bengtsson på Migrationsverket.

Jämfört med förra året tar det nu dubbelt så lång tid innan Migrationsverket kommer igång med en asylutredningen, rapporterar SVT.

När väl utredningen är igång, väntar handläggningen - som även den kommer att ta allt längre tid.

Enligt Migrationsverkets uppskattning kommer genomsnittstiden för att utreda en asylansökan att bli två år, innan man eventuellt kan se en återgång till kortare handläggningstider.

Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting, säger att utvecklingen hämmar integrationen.

– Detta är inte bra för integrationen av personer till Sverige. Här måste man hitta en väg framåt.

Och det är höstens ökade flyktingvåg som är orsaken till de långa handläggningstiderna. Den ledde bland annat till att Migrationsverket fick prioritera om. Personal som arbetade med prövning av asylansökningar fick istället ta fram boendeplatser till de nyanlända.

– Vårt fokus i år kommer vara att återföra resurser som tidigare fått jobba med boende och registrering, tillbaks till prövningsverksamheten. Vi har även anställt väldigt många nya medarbetare under 2015, säger presschef Fredrik Bengtsson.

– Så vårt primära fokus är nu att försöka ta tag i de stora balanser av asylärenden som ligger, och förhoppningsvis kunna dämpa den ökning av handläggningstider. Att få ner handläggningstider under 2016 kommer bli svårt, men vi försöker dämpa ökningen av tiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista