Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin. Foto: Bertil Ericson/TT.
Foto: Bertil Ericson/TT.

Carin Jämtin: Verkligen inte nöjda med siffran

"Har varit ett knepigt år för Sverige och för regeringen på olika sätt"
2:48 min

Enligt Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin måste partiet bli bättre på att ta tag i utmaningarna som Sverige står inför. Det säger hon efter dagens SIFO-mätning som ger Socialdemokraterna 23.2 procent - den lägsta siffran sedan opinionsinstitutet började sina mätningar 1967.

 

– Det är verkligen en siffra som vi inte är nöjda med. Men det kräver att vi fortsätter att ta tag i de utmaningar som Sveriges står inför. Men också skapar oss möjligheten att berätta om de steg och mått som regeringen tar för att göra Sverige bättre. Till exempel genom att sänka pensionärsskatten och satsa på etablering av nytillkomna invandrare, säger partisekreterare Carin Jämtin.

 Vad tror du är skälet till att ni landar på den här siffran?

– Det finns säkert flera anledningar och alla opinionsmätningar är värda att analyseras och tas på allvar. Det har varit ett år som har varit utmanande för Sverige genom flyktingsituationen i världen och därmed att vi behöver hantera de frågorna hos regeringen. Men det är också så att regeringen har tagit tag i många av Sveriges utmaningar, men vi har inte lyckats berätta om dem.

Så jag skulle säga att det är två anledningar egentligen:

Det har varit ett knepigt år för Sverige och för regeringen på olika sätt, men det är också så att de steg och mått som har tagits för att göra Sverige bättre, måste vi bli bättre på att prata om.

Och varför har ni inte varit bättre på att prata om de utmaningarna?

– Det finns mycket annat som har stått på dagordningen, med all rätta. Till exempel den stora flyktingtillströmningen där Sverige skall vara ett öppet och solidariskt land. Men också en del andra saker. Så vi måste skapa oss det utrymmet helt enkelt.

Socialdemokraterna har ju tappat i väljarstöd under en längre tid. Är det samma förklaring även där att ni inte har lyckats nå ut?

– Jag säger inte att det bara handlar om det, utan det handlar om att vi måste ännu tydligare ta tag i de utmaningar som Sverige står inför på olika sätt. Det finns bara ett sätt att höja stödet för ett parti och det är att ta tag i de utmaningar som Sverige står i. Det handlar om bättre flyktingmottagande, det handlar om bättre skola, men också självklart att få ner arbetslösheten ytterligare.

Alliansen leder enligt den här mätningen med 5.5 procentenheter över de rödgröna partierna. Tror du att det påverkar allianspartiernas vilja att fälla regeringen och tvinga fram ett nyval?

– Jag tror att allianspartierna liksom många andra i Sverige vet att regeringar under en lång tid har haft det knepigt i opinionen i början av mandatperioden. Så var det också för alliansregeringarna. Att på det sättet bygga en eventuell parlamentarisk strategi på opinionsmätningar, det är riskabelt även för dem, men det är deras val.

När tror du att det vänder för er?

– Jag tror ingenting. Jag spekulerar varken när det går uppåt eller när det går nedåt hur det skall gå åt ena eller andra hållet. Det gör jag inte nu heller?Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".