De nordiska ländernas flaggor. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
De nordiska flaggorna: Island, Danmark, Sverige, Finland och Norge. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Stängda gränser försvårar nordiskt samarbete

Henrik Dam Kristensen: "Avbräck för hela det positiva samarbetet"
1:39 min

Stängda gränser i Norden försvårar Nordiska Rådets arbete med att sträva mot en öppnare nordisk arbetsmarknad och idén om ett gemensamt nordiskt medborgarskap. 

De nordiska parlamentens samarbetsorgan Nordiska Rådet träffas under måndagen och tisdagen i Helsingfors för årets första möten.

På agendan finns bland annat frågan om en öppnare nordisk arbetsmarknad och idén om ett gemensamt nordiskt medborgarskap. Men ländernas samarbete försvåras av allt mer stängda gränser i Norden.

Ett "gränslöst Norden", så beskrivs målsättningen i flertalet planer och dokument som Nordiska Rådet presenterat under den senaste tiden. När rådets januarimöten inleds i Helsingfors på måndagen är det framför allt den nordiska arbetsmarknaden som är på agendan, med förslag om hur det ska bli enklare att pendla eller flytta mellan länderna i arbetet.

Exempelvis är den svenska arbetsmarknaden just nu ett alternativ för finländska IT-ingenjörer som har svårt att få jobb hemlandet.

Frågan om nordiskt samarbete som länge inte väckte så stort intresse i länderna har aktualiserats vid sidan av ett alltmer splittrat EU. Nu väcks åter idéer om gemensam nordisk politik på flera områden till liv. Bland annat har Finlands utrikesminister Timo Soini sagt att han tänker bjuda in till ett möte om gemensam asylpolitik under våren.

Ett av förslagen som ska diskuteras på mötet den här veckan är det om ett nordiskt medborgarskap, för att ytterligare underlätta rörligheten inom norden.

Men medan visionerna om att undanröja de nordiska gränshindren diskuteras allt mer, ser verkligheten i Norden just nu annorlunda ut med fler passkontroller och gränsbevakare än på länge. ID-kontrollerna vid den dansk-svenska gränsen som senaste exempel och något som också Nordiska Rådet reagerat mot.

- Det leder ofrånkomligen till ett avbräck för hela det positiva samarbetet för att främja tillväxten och utvecklingen i Öresundsregionen, sade ordföranden Henrik Dam Kristensen tidigare i januari om de nyinförda kontrollerna.

Mötena som hålls idag och imorgon är förberedande för årets första session i Nordiska Rådet, som äger rum i Norge i april.

Thella Johnson, Helsingfors
thella.johnson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".