Slask och snö. Foto: Björn Larsson Ask/TT, Yves Logghe/AP/TT
Slask och snö. Foto: Björn Larsson Ask/TT, Yves Logghe/AP/TT

Nu släpper kylan – och 20 centimeter snö i norr

Södra delarna av landet kan räkna med uppåt åtta plusgrader, grått och regn. Men när lågtrycket vandrar norrut blir det rejäla mängder snö. 

Ett milt väder är på väg in över södra delarna av Sverige. Därmed lämnar en period med ordentlig vinterkyla, rapporterar TT.

– Det blir grått och milt, säger Marie Stark, meteorolog på SMHI, till nyhetsbyrån.

På tisdag drar ett regnområde in över Götaland och Svealand. När regnet når södra Norrland övergår det till snö.

Det blir plusgrader tillfälligt även upp över södra Norrland.

Över norra Norrland rör sig under tisdagen ett rätt ymnigt snöfall norrut, som kan ge upp mot cirka 20 centimeter snö, skriver SMHI:s meteorolog Per Lundgren på institutets hemsida.

På onsdag nås Sverige av det lågtryck som skapat stora snöproblem i nordöstra USA. För svensk del  betyder det bara en ny portion mild luft, men i norr snöfall som ger högst en decimeter nysnö, enligt Per Lundgren.

Storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm kan från onsdag räkna med uppemot åtta plusgrader, som håller i sig ett par dagar.

Även i södra Norrland blir det plusgrader medan det längre norrut blir någon enstaka minusgrad.

– Det ljumma vädret kommer att hålla i sig. Vi har haft ett högtrycksbetonat väder som nu har förskjutits österut, säger Marie Stark till TT.

I slutet av veckan slår vädret om – i Norrland blir det ner mot 10 till 15 minusgrader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista