Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Janerik Henriksson / TT.
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Janerik Henriksson / TT.

Rikspolischefen kräver mer poliser

2:40 min

Terrorhot och ökat flyktingmottagande gör att polisen begär mer resurser av regeringen för att anställa personal. Polisfackets ordförande Lena Nitz tycker att begäran om mer resurser kommer för sent.

Det behövs mellan 1500 och 2500 fler poliser och dessutom upp till 1600 fler civilanställda fram till år 2020, enligt myndigheten.

Rikspolischef Dan Eliasson säger att alternativet är att dra ned på annan verksamhet.

– Som att vara närvarande i till exempel socio-ekonomiskt utsatta områden. Konsekvensen blir mer otrygghet. Narkotikabrott och trafikbrott får vi också prioritera ned och jag tror inte att svenska folket vill det utan att regering och riksdag är lyhörda för våra önskemål, säger han.

De utökade resurserna ska exempelvis gå till nationella insatsstyrkans terrorbekämpning, men också till gränskontroller, att verkställa utvisningar och hålla ordning på asylboenden.

– Vi har många boenden där människor bor lång tid under ganska besvärliga förhållanden. Små ytor där det blir bråk och oroligheter, och vi behöver vara där för att se till att det är lugnt och fint, säger Dan Eliasson.

I en skrivelse till justitiedepartementet menar polisen att framförallt migrantsituationen innebär en väsentligt ökad arbetsbelastning, dels för polisens gränspolisverksamhet, dels för den yttre verksamheten för att upprätthålla ordning och säkerhet.

För att inte ambitionsnivåerna för annan viktig verksamhet ska behöva sänkas måste resurserna förstärkas, enligt polisen.

Det förhöjda terrorhotet innebär kostnader för mer personal och investeringar i lokaler, utrustning, fordon och utbildning.

För perioden 2017-2019 bedömer polisen att behovet av utökade anslag uppgår till mellan 1,8 och 2,8 miljarder kronor.

Polisfackets ordförande Lena Nitz tycker att begäran om mer resurser kommer för sent.

– Vi har varit underfinansierade och underdimensionerade under lång tid. Den här situationen borde vi inte vara i egentligen.

Hur menar du?

– Vi har inte haft tillräckligt med poliser redan innan den här påfrestningen i höstas. Vi har också gått in i den här omorganisationen underfinansierade, säger hon.

Inrikesminister Anders Ygeman är försiktigt positiv till polisens krav.

– Har vi en situation med gränsbevakning som vi inte har haft sedan 1994, har vi det största terrorhotet sedan den här skalan infördes, ja då kommer det efter ett tag att vara nödvändigt att tillföra mer resurser till polisen, säger han.

Kommer de att få pengarna de frågar efter?

– För att kunna svara på den frågan måste vi göra en lite bättre analys och vi måste ha in det i det normala budgetarbetet för polisen, men det är helt klart så att om den här situationen fortsätter då kommer vi vara tvungna att tillföra polisen mer resurser, säger Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista