Den förre arméchefen al-Sisis anhängare firade på Tahrirtorget i Kairo i natt.
Den förre arméchefen al-Sisis anhängare firade på Tahrirtorget i Kairo i natt. Foto: Amr Nabil/TT.

Stort säkerhetspådrag inför årsdag i Egypten

2:12 min

Det är den 25 januari, den dag då den Egyptiska revolten mot Mubarak bröt ut för fem år sedan och Tahrirtorget blev en internationell symbol för folklig kamp för frihet rättvisa och värdighet.

Fem är senare, har Egypten genomgått perioder av våldsamt tumult, ett år av islamistiskt styre och så en återgång till en militär vid makten. Och inför femårsdagen har Egypten upplevt ett sällan skådat säkerhetspådrag för att sätta stopp för alla protester.

Redan vid lunchtid för fem år sedan hade demonstrationståget vuxit till en storlek som ingen vågat drömma om och 18 dagar senare, var Mubarak borta. I dag har området runt Tahrirtorget finkammats i vad som beskrivs som en allvarlig attack av panikångest från regimens sida.

Säkerhetsstyrkor har genomfört räder mot bokförlag, teaterlokaler och konstgallerier. 5000 lägenheter i centrala Kairo har genomsökts - i förebyggande syfte - i jakt på aktivister.

Allt detta trots att inga omfattande protester var planerade för femårsdagen idag, men efter säkerhetsstyrkornas förnedrande nederlag för fem år sedan då man togs på sängen av protestvågen, är regimen fast besluten att sätta stopp för destruktivt kaos, som president Sisi sa.

TV-programledare och imamer har städslats för att till exempel förklara att demonstrationer strider mot sharia.

Säkerhetspådraget bottnar i en reell oro att Egyptens 90 miljoner inte längre är beredda att okritiskt hylla den man som befriade landet från det muslimska brödraskapet. Egyptierna var fram till för inte så länge sedan, beredda att sina egna rättigheter i utbyte mot löften om säkerhet och ekonomisk stabilitet.

Men när terrorattacker mot såväl ryska passagerarplan som polishögkvarter fortsätter och ekonomin inte visar tecken på återhämtning, vittrar lojaliteten.

Kända författare, som Alaa el Aswany, som tidigare gav president Sisi sitt stöd, säger idag att inskränkningarna i yttrandefriheten är långt värre än under Mubarak. En aktivist sa: det känns som att sitta i en plastpåse där någon långsamt suger ut luften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista