opiumvallmo
Opiumvallmo, en av de medicinalväxter som haft stor betydelse för sjukvården. Foto: Adam Butler/TT

Restauranger i Kina kryddade maten med opium

1:17 min

I Kina anklagas 35 restauranger för att med avsikt ha använt Opium-vallmo i maten, för att folk ska bli beroende och komma tillbaka.

En av de 35 restauranger vars kryddor innehöll spår av narkotiska ämnen då livsmedelsinspektionen testade dem, var den populära Pekingkedjan Huda som serverar chilistarka grytor.

Enligt restaurangkedjans ägare Hu Ling som intervjuades av tidningen Xinjingbao, ska livsmedelsinspektionen ha upptäckt mycket små mängder av narkotiska ämnen i en av fiskkryddorna i september förra året.

Kina har en sträng lagstiftning mot narkotika och tillämpar dödsstraff för grova narkotikabrott. Särskilt opium har en historia av att orsaka stora skador i Kina, och myndigheterna sätter en ära i att ha utrotat olaglig odling av opiumvallmo. Trots det finns droger tillgängliga i Kina, och förs in i landet till exempel från sydostasien.

Vallmokapslar som ska ha använts som krydda på restaurangerna används också för att framställa opium. Genom mer komplicerade processer kan man även tillverka bedövningsmedlet morfin och drogen heroin.

Vallmofrö används i många traditionella recept på mat och sötsaker runt om i världen, men mängden narkotiska ämnen brukar vara mycket låg. Enligt kinesiska vandringssägner ska restauranger använda sig av vallmo i maten för att helt enkelt få kunderna att bli beroende av opiaterna, men det är osäkert om det fungerar. Andra kryddor spelar möjligtvis lika stor roll för att kunderna ska komma tillbaka.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista