Färgpennor i ett klassrum i lågstadiet. Foto: Jessica Gow / TT
Färgpennor i ett klassrum i lågstadiet. Foto: Jessica Gow / TT

"Andra yrkeskategorier kan avlasta lärarna"

Förslag från Lärarförbundet
2:21 min

För att lösa det växande problemet med lärarbristen i Sverige borde flera olika yrkesgrupper anställas i skolorna för att avlasta lärarna. Det skriver i dag Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand på DN-debatt.

– Många lärare upplever att man fastnar i arbetssysslor som inte känns meningsfulla för elevernas lärande. Det är hög tid att man som huvudman ser över detta och lyssnar till skolledare och lärare, när de beskriver vad som skulle kunna underlätta och vilka arbetsuppgifter som faktiskt med fördel kan skötas av andra, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Efter flyktingtillströmningen till Sverige under förra året tillkom 71 000 fler elever i den svenska skolan. Två tredjedelar av dessa är ensamkommande barn under 18 år. Det här ställer nu högre krav på skolan än tidigare, menar Lärarförbundet.

Både regeringen, skolverket och andra instanser är sedan tidigare överens om att det kommer behövas drygt 100 000 nya lärare till år 2019.

Lärarförbundet menar i sitt inlägg i dag på DN-debatt att det finns många yrkesgrupper som skulle kunna avlasta lärarna på skolorna. Inte i själva undervisningen av eleverna utan på ett antal andra platser där lärarna idag går in och fyller en funktion.

Till exempel skulle socialpedagoger kunna utföra vissa uppgifter.

– De skulle kunna arbeta med elevernas sociala utveckling och spela roll i samarbetet mellan lärare och elevhälsoteam och finnas till ute bland eleverna på raster och jobba med att följa upp situationer och konflikter, säger Johanna Jaara Åstrand.

Utöver det behöver lärarna också avlastning när det gäller iordningställande av teknik, kopiering och information till elever och föräldrar. En sorts lärarassistent som kan vara en länk mellan administrationen och lärarna på skolan.

Det här är förstås en fråga om resurser, men om man blundar för det här så kommer det i förlängningen kosta mycket mer för samhället, menar Lärarförbundets ordförande.

– Det här rekryteringsbehovet som finns i dag kan inga politiker blunda för. Man måste självkart ha en långsiktig plan för hur man kan säkra en lärarförsörjning. Men det kostar otroligt mycker mer när elever inte får chansen att lyckas. Det här ska man som politiker se som investering. Och då är det också en investering att låra lärare göra det lärare ska göra, och skolledare få vara de pedagogiska ledarna, säger Johanna Jaara Åstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".