Påven Franciskus och Ärkebiskop Antje Jackelén möts i Vatikanen Foto: Vatikanen
1 av 2
Påven Franciskus och ärkebiskop Antje Jackelén möts i Vatikanen i maj 2015. Foto: Vatikanen
Påven Franciskus. Foto: L'Osservatore Romano/TT.
2 av 2
Foto: L'Osservatore Romano/TT.

Påven kommer till Sverige

2:55 min

Påven Franciskus besöker Sverige. Den 31 oktober anländer han till Lund för sin första Sverigevisit.

– Jag är mycket glad över att påven kommer till Lund och att Romersk-katolska kyrkan tillsammans med Lutherska världsförbundet inbjuder till detta exceptionella möte, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande.

– Det är ett framsteg i kyrkornas arbete. I en tid av stora globala utmaningar har vi ett gemensamt uppdrag att förkunna evangelium i ord och handling.

Bakgrunden till besöket hittar vi drygt 500 år bakåt i tiden. 1517 publicerade Martin Luther sina 95 berömda teser i sin kamp för att förändra kyrkan - resten är historia, som man säger.

Och just den 31 oktober i år är det enligt traditionen exakt 499 år sedan Luther gjorde teserna kända för världen. I samband med detta samlas representanter för Vatikanen, däribland påven, och Lutherska världsförbundet i Lund för att uppmärksamma reformationen.

Mötet i Lund är det första i sitt slag och är av historiska skäl inte något som sker i en handvändning. Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén fäster stor vikt vid händelsen.

– Det är ju dels genomförandet, men också vad det sätter igång: budskapet av att här är något som förenar kyrkor, trots splittring. Att här är något som pekar framåt när det gäller hopp och kyrkornas roll för fred, försoning och rättvisa i världen, säger hon till Ekot.

500 år sedan reformationen. Man kan instinktivt tänka att det inte är något som Katolska kyrkan skulle vilja högtidlighålla. Hur ska vi förstå det?

– Det finns ingen anledning att utbrista i något triumfalistiskt firande. Reformationen har åstadkommit mycket bra saker, men man kan inte bortse från att den också vållat smärta, splittring och skada.

Anders Arborelius som är biskop i Katolska kyrkan i Sverige säger i ett pressmeddelande att han hoppas att mötet kan hjälpa kyrkorna att blicka framåt. Att det sedan hålls i Lund är ett extra plus.

– Som före detta lundabo är jag glad att detta viktiga ekumeniska möte äger rum just där. En gång var Lund ett katolskt centrum i Nordeuropa och just nu är den ekumeniska situationen i vår del av världen unik och intressant.

Påvens besök blir det första av katolska kyrkans överhuvud sedan Johannes Paulus II besökte Sverige 1989 i samband med en miniturné genom de nordiska länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista