Iskyla har chockat östasien, men åttaåriga Huo Yixuan i Kunming passar på att bygga en snögubbe under palmerna. Foto: Hanna Sahlberg/SR.
Iskyla har chockat östasien, men åttaåriga Huo Yixuan i Kunming passar på att bygga en snögubbe under palmerna. Foto: Hanna Sahlberg/SR.

80 döda efter plötslig vinterkyla

"Lägenheten är som en isgrotta"
1:28 min

I östasien har normalt varma regioner drabbats av plötslig vinterkyla. På Taiwan har över 80 personer dött och motorvägar och flygplatser har stängts på flera platser i regionen.

– Vi har varken fjärrvärme eller luftkonditionering här, så hemma i lägenheten är det som i en isgrotta, säger Zhu Ming, medan hon hjälper sin dotter att skrapa ihop snö till en snögubbe.

Här i den sydvästliga Yunnanprovinsen brukar snö vara en festlig sällsynthet som man måste vara snabb för att fånga med kameran. Men en plötslig kall luftström från norr har sänkt temperaturen dramatiskt i regionen. På den normalt tempererade japanska ön Okinawa såg invånarna under helgen snö för första gången.

Taiwan som normalt har milda vintrar sägs ha upplevt den värsta kylan på tio år och över 80 personer har hittats döda, många av dem äldre som chockades av den plötsliga kölden, och myndigheterna har uppmanat människor att stanna inomhus.

Även i det subtropiska Hongkong har få har köldvana. Helgens temperatur på tre grader uppges vara den lägsta på 60 år. Under helgen trotsade nyfikna vandrare meteorologernas varningar för att se på frosten och en del av dem behövde hjälp av räddningspersonal för att ta sig ner från de isiga bergen. I dag har skolor och dagis i Hongkong bett föräldrar att hålla barnen hemma för att undvika kölden.

Det ovanliga vädret har lett till avstängda motorvägar och inställda flyg på flera ställen i regionen. I Sydkorea uppges omkring 100 000 flygpassagerare ha påverkats och tusentals turister som åkt till den vanligtvis behagliga sydkoreanska ön Jejiu blev fast där då flygplatsen stängdes.

Även här i Kunming har flygplatsen ställt in avgångar och drabbats av kraftiga förseningar på grund av snö och is. Men inte alla beklagar det plötsliga väderomslaget.

– Förra året kom det snö en gång, men i år är det roligare, säger åttaåriga Huo Yixuan som sätter en nedfallen rosa azaleablomma på huvudet på sin snögubbe.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".