Barn som hålls upp av sin pappa. Foto: Giannis Papanikos/TT
1 av 4
En lite flicka på flykt i Grekland. Foto: Giannis Papanikos/TT.
Den palestinska flyktingflickan Habiba sätts på en polisbuss i Grekland. Foto: Alkis Konstantinidis/Scanpix.
3 av 4
Den palestinska flyktingflickan Habiba sätts på en polisbuss i Grekland. Foto: Alkis Konstantinidis/Scanpix.
Flyktingbarn vid ett stängsel i grekiska Filakio. Foto: Nikolas Giakoumidis/Scanpix
4 av 4
Flyktingbarn vid ett stängsel i grekiska Filakio. Foto: Nikolas Giakoumidis/Scanpix

EU får skarp kritik för mottagande av barn på flykt

1:07 min

De europeiska, statliga barnombudsmännen är mycket kritiska mot EU-ländernas sätt att hjälpa de barn som flyr in i EU. I en rapport som överlämnas till medlemsländerna under ett pågående ministermöte i Amsterdam står det bland annat att barn fryser ihjäl. 

Den svenske barnombudsmannen Fredrik Malmberg, som är en av rapportförfattarna, är bedrövad.

– Det är en oerhört hemsk bild vi ser där en tredjedel av de som dör på havet är barn. Vi har en situation där barn dör på Europas stränder. Men när det gäller EU:s migrationsagenda så omnämns barn när det gäller handlingar bara som en fotnot. Så frågan måste ställas, var är Europa i allt detta?

– Det är vinter och det vi visar i vår rapport är att många av de här mottagningsställena, med mottagningscenter och allt, är inte anpassade till vinter. De kan sakna värme, varmvatten. Det bidrar till att barn som kommer kraftigt nedkylda över Medelhavet också faktiskt fryser ihjäl fast de har kommit fram till Europa.

I rapporten från 41 statliga barnombudsmän i Europa står det också att EU:s mottagande, som håller på att byggas upp med olika slags mottagningscentra, är långt ifrån tillräckligt eftersom barn far väldigt illa, framför allt i vintermånaden januari.

– Nu krävs handling, att man i de beslut som fattas också skriver om just barn och tänker på barnen i de beslut som fattas, säger Fredrik Malmberg.

– Det är ovärdigt vår kontinent att inte ha ett bättre svar på vad vi ska göra åt detta. Barn på flykt löper oerhörda risker, död, sjukdomar, trafficking och annat, visar vår rapport och det man har tittat på. Nu krävs det att man agerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista