Påveskola inför besöket i Sverige

Inför påven Franciskus besök i Sverige är förväntningarna höga. Se vår video för att lära dig mer om betydelsen av besöket, eller läs om vad vi kan vänta oss.

Förväntningar inför besöket

Ekot har talat med Charlotta Smeds, ansvarig för de skandinaviska sändningarna på Vatikanradion. Här berättar hon om vad vi kan förvänta oss av Påve Franciskus besök.

Visiten väntas bli kort

- Det kan bli väldigt kort. Kanske bara några timmar. Sverige är trots allt i utkanten av den katolska världen, och banden till Rom är inte så starka. Katolska kyrkan i Sverige vill förstås ha ett längre besök, men det kanske bara blir landning på Sturup, snabb färd till Lund, mässa i domkyrkan och sedan hem igen.

Många reser med

- Framför allt är det journalister. Det finns ett 80-tal Vatikan-korrespondenter som följer alla resor. För mig blir det det första utlandsbesöket med påve Franciskus. Han har sina närmsta sakkunniga kardinaler med sig, sin personlige sekreterare, någon från det påvliga hushållet och egna säkerhetsvakter. Dessutom får alltid någon vanlig anställd från Vatikasstaten följa med, ex en trädgårdsmästare eller apotekaren.

Reser enkelt

- I USA åkte han i en vanlig Ford Focus. Han vill resa enkelt.  I Israel vägrade han använda skottsäker bil utan krävde att få åka i en vit öppen jeep. Han fick sin vilja igenom. Kanske blir det jeep i Sverige också. Om oktobervädret tillåter. Sverige anses annars vara ett enkelt och säkert land att besöka.

Visas stor respekt

- Påven tilltalas med Ers Helighet, och man böjer knä och kysser ring. Men de som får audiens instrueras inte hur de ska agera. Den som säger du får inte kritik. En grupp svenska romer som besökte Vatikanen tog selfies med Franciskus. Det skulle kanske inte hans företrädare accepterat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista