Bild på myggor mot glasfönster.
Aedes aegypti-myggor är myggor som bär på viruset. Foto: AP

Zikaviruset kan sprida sig på hela den amerikanska kontinenten

1:16 min

Världshälsoorganisationen WHO varnar nu för att Zikaviruset, ett virus som bärs av mygg, kan sprida sig på hela den amerikanska kontinenten.

Brasilien och Colombia är de hittills värst drabbade länderna.

I Colombia avråds kvinnor från att bli gravida.

”Par som planerar att skaffa barn bör vänta sex till åtta månader. Zikaviruset sprider sig just nu snabbt runt om i Colombia, och därför bör kvinnor undvika att bli gravida den närmaste tiden”, sa Colombias hälsominister Alejandro Gaviria på en presskonferens.

Efter Brasilien är Colombia det land som har registrerat flest fall av Zika. Viruset har spridit sig till totalt 21 länder i Latinamerika och Karibien.

Zikaviruset sprids av mygg, leder till feber, hudutslag och huvudvärk. Viruset ger liknande symptom som andra myggburna virus, till exempel Dengue och Chikungunya.

Men för gravida kvinnor tros Zikaviruset vara extra farligt. Deras barn riskerar att födas med för små hjärnor, vilket i sin tur kan leda till förlamning eller allvarliga hjärnskador. Bara i Brasilien har över 4 000 barn drabbats sedan i oktober.

Nu varnar världshälsoorganisationen, WHO, för att Zikaviruset, som från början kommer från Afrika, kan komma att spridas över hela den amerikanska kontinenten. Det finns ännu inget botemedel mot viruset och bristen på naturlig immunitet hos befolkningen i Amerika tros öka spridningstakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista