Stora förhoppningar inför påvens besök

1:50 min

I oktober kommer påven Franciskus till Sverige. Det är andra gången någonsin en påve kommer hit. Ärkebiskop Antje Jackelén tror att besöket kan få stor betydelse.

– Det kan bli riktigt stort, det kan rentav bli historiskt. Men sådant vet man ju inte innan, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Vad är det som avgör om det blir historiskt?

– Det är ju dels genomförandet men också vad det sätter igång, hur budskapet av att här är det någonting som förenar kyrkor trots splittring och här är någonting som pekar framåt, säger Antje Jackelén.

Nästa år är det 500 år sedan den protestantiska reformationen, när Martin Luther sägs ha spikat upp sina teser på en kyrkdörr i Wittenberg. Och det är den händelsen som ska uppmärksammas under ett år på olika platser i världen. Först ut är Lund och dag stod det alltså klart att även påven ska närvara när jubileumsåret inleds den 31 oktober.

Förslaget om att högtidlighållandet ska inledas i Lund kom direkt från Vatikanen och besöket kan betyda mycket för Sverige, tror Antje Jackelén.

– Ja, jag tror det kan betyda ganska mycket för påven är mycket välkänd och han har under väckt mycket uppmärksamhet, och jag tror också väckt många förhoppningar, säger Antje Jackelén.

Att det är viktigt tycker även Anders Arborelius som är biskop för katolska kyrkan i Sverige. Inte minst för dem som nyligen kommit till Sverige som flyktingar.

– Det är en fantastisk uppmuntran för alla katoliker i Sverige, som är en minoritet som kanske inte alltid känt sig så hemma och välkomna i Sverige. Och just nu när Sverige tagit emot så många flyktingar från andra länder, så tror jag det är en speciell uppmuntran, inte bara för katolikerna utan för alla andra att vårt avlägsna lilla land kan ta emot påven hos oss, säger biskop Anders Arborelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista