Ny bok vittnar om finansvärldens skuggor

10 min

14 timmars arbetsdag, social isolering och en ständig rädsla för att få sparken. I en ny bok om Londons finanskvarter målar journalisten Joris Luyendijk upp en skrämmande bild av vad som ofta går under namnet City.

Med hjälp av en blogg på tidningen The Guardian lyckades Joris Luyendijk få kontakt med runt 200 bankanställda i City.

De gick med på att berätta om livet inne på banker och finansinstitut, mot löfte att få vara helt anonyma. I sin bok ”Simma med hajar”, berättar han nu om Europas finansiella centrum där över 250 000 personer jobbar.

– Att jobba i finansindustrin innebär i regel 14 timmars arbetsdag med en ständiga rädslan för att få sparken. Många tappar kontakt med vänner och har svårt att ha ett normalt familjeliv, berättar han.

Joris Luyendijk liknar City med en sekt utan kontakt med verkligheten. Bankanställda är förvisso inte annorlunda andra, men de verkar i en sjuk miljö där allt styrs av kortsiktighet och höga insatser, menar han.

– Om du sparkar någon har du helt plötsligt lägre kostnader och kan säga "kolla, vi tjänar lika mycket fast med mindre personal".

Kortsiktigheten förklaras av ett slags amerikanskt ledarskap, berättar Joris Luyendijk. Ömsesidig misstro mellan bankerna och de anställa är tydlig. Följden av kortsiktigheten leder till felaktiga beslut som drabbar kunder och i slutänden vanliga sparare.

Den stora besvikelsen, enligt Joris Luyendijk, är att vi inte lärt oss så mycket efter Lehman Brother-kraschen och finanskrisen 2008.

Behöver vi då inte bankerna? Jo, medger författaren, men de måste bli mindre komplexa och bankirerna måste ta ett personligt ansvar för sina beslut, vilket han menar inte är fallet i dag.

– Går det bra kan du köpa ett extra hus, går det dåligt behöver du inte sälja ditt hus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista