Påven beskrivs som tredje mest inflytelserika

1:55 min

Påven Franciskus är en av världens mest inflytelserika personer med ett engagemang inom en rad olika områden.

Påven, som fyller 80 år i år, kommer från Argentina och blev den katolska kyrkans överhuvud 2013. Hans engagemang handlar mycket om flyktingfrågan med budskap om att öppna dörrar och med kritik mot EU:s hantering.

Nyhetsbyrån AFP beskriver honom som den tredje mest inflytelserika personen i världen på en lista. Rollen som brobyggare har gjort att han nominerats till fredspriset. Påven har medverkat i närmandet mellan USA och Kuba. Han har också kritiserat dödstraff och atomvapen.

Dessutom har han sänt ut nödrop för vår planet. Under en symbolisk klimatmanifestation med tusentals skor här i Paris bidrog också påven med ett par skor.

Han har många gånger hyllats för viljan att modernisera den katolska kyrkan och han har också bett om ursäkt för stora problem. Påven Franciskus har själv beskrivit makthunger och skandaler inom Vatikanen som en andlig Alzheimer. Den senaste skandalen handlade om präster i Rom som haft sex med manliga prostituerade.

Efter terroristhot mot Italien har säkerheten stärkts kring Vatikanen i Rom med kontroller och polisbilar som syns smyga runt Petersplatsen. Men påven som vill ha en vänlig framtoning har själv skapat oro hos myndigheterna för sin ovilja till att vara omgiven av för många säkerhetsvakter.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista