FN:s säkerhetsråd. Den colombianska politikern Yuri Quintero som välkommnar beslutet. Medlem i Farc-gerillan går genom högt gräs. Foto: TT. Lotten Collin/Sveriges Radio.
Politikern Yuri Quintero hoppas att civilbefolkningens svåra situation nu ska uppmärksammas. Foto: TT. Lotten Collin/Sveriges Radio.

Beslut om FN-observatörer i Colombia välkomnas

1:41 min

Igår kväll godkände FN:s säkerhetsråd att en särskild observatörsmission ska bevaka fredsavtalet i Colombia, som väntas skrivas under i mars i år mellan Farc-gerillan och den colombianska regeringen.

Vår Latinamerikakorrespondent befinner sig i den konfliktfyllda regionen Putumayo i södra Colombia, där man välkomnar beslutet att skicka FN-observatörer.

– Det internationella samfundet spelar en central roll för att garantera så att fredsavtalet efterlevs, för att få Farc-gerillan och regeringen att lita på varandra, säger William Martinez, colombiansk människorättsaktivist med bakgrund i delstaten Putumayo i södra Colombia. 

Det var den colombianska regeringen och Farc-gerillan som gemensamt bad FN att skicka obeväpnade observatörer från Latinamerika och Karibien för att bevaka att fredsavtalet följs.

Det väntas skrivas under i mars i år, och strax därefter kommer observatörerna anlända.

– Genom att be sina latinamerikanska grannländer att bidra visar den colombianska regeringen också att man vill att fredsavtalet ska leda till regional integration, säger William Martinez.

Delstaten Putumayo i södra Colombia är en av de regioner som drabbats hårdast av den väpnade konflikten. Här finns gerilla, militär, oljefyndigheter och kokaodlingar, och civilbefolkningen har ofta hamnat i kläm när alla aktörer vill ha sin del av rikedomarna från smugglingen och oljan.

Den sociale ledaren och politikern Yuri Quintero hoppas att den internationella observatörsstyrkan också kommer synliggöra den svåra situation som civilbefolkningen och människorättsförsvararna lever under.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista