Man i kostym och slips mot svart bakgrund gestikulerar med händerna
Kaushik Basu, chefekonom på Världsbanken. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images NA/TT

Den digitala revolutionen skapar oro i världen

2:50 min

Världsbankens chefekonom Kaushik Basu varnar i en intervju med Ekot för att den digitala revolution som världen just nu är inne i kan skapa social oro i hela världen. Orsaken är att det blir större konkurrens om färre jobb.

– Det gäller inte bara i fattiga instabila länder, förtydligar han.

– Världen har möjlighet att bli mycket rikare. Men det betyder inte att det blir jämnt fördelat. Så det är goda nyheter att världen får det bättre, å andra sidan kan det bli nya spänningar på grund av klyftan till dem som lämnas utanför.

Den digitala revolution som världen genomgår just nu innebär stora förändringar på arbetsmarknaden.

Ny teknologi gör att många jobb försvinner, det är en utveckling vi sett en längre tid, menar Basu. Men nu tillkommer också att de jobb som finns kvar globaliseras.

Den nya digitala tekniken gör att många jobb kan utföras oberoende av var på jorden man befinner sig. Det gör att inte bara länder ställs mot varandra i konkurrens om till exempel om var en fabrik ska förläggas, utan även människor ända ner på individnivå.

– De personer som befinner sig längst ner bland de utbildade i rika länder måste nu konkurrera med arbetare som förut inte fanns i samma grupp, men som nu tack vare teknologin kan vara med och konkurrera.

Även utbildade personer i rika länder måste nu konkurrera om jobben med människor med liknande eller till och med bättre utbildning i Bangalore eller Dar es Salaam säger Basu. Det bidrar troligen till att inkomstskillnaderna växer över stora delar av världen, i både fattigare länder och utvecklade länder.

I de fattigare länderna får ju de som är uppkopplade och kan konkurrera på en global arbetsmarknad enorma fördelar, och inkomstskillnaderna växer även där.

Och en värld som blir rikare tack vare den digitala revolutionen, men som inte förmår att fördela de nya rikedomarna jämt bland medborgarna, står inför stora risker, menar Basu.

– Folk känner att de lämnats utanför arbetsmarknaden och det kan leda till politisk konflikt och katastrof. Det är den stora risken.

Politiska konflikter och katastrofer är risken när människor känner sig utestängda från arbetsmarknaden menar Basu, som tycker att man redan kan se det hända i mellanöstern till exempel.

Han säger att landskapet är så nytt just nu att han inte själv har svaret på vad som måste göras, men att han vill uppmana ekonomer att fundera just över det. Hur framtidens inkomster komma fler till del.

Han jämför med hur England lyckades skapa regleringar mot stenhård exploatering av barnarbetare i den tidiga industriella revolutionen i början på 1800-talet. Trots att barnarbete då var socialt accepterat.

Det är en liknande utmaning nu, menar Världsbankens chefekonom, att skapa nya innovativa regelverk som gör att även den digitala revolutionen blir en möjlighet att välkomna och inte går överstyr.

– Vi måste göra något innovativt som bevarar freden i världen samtidigt som teknologin kan framskrida. 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista