Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Henrik Montgomery / TT.
Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Henrik Montgomery / TT. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ygeman svänger om Frontex

1:34 min

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman säger att han nu kan acceptera att en överstatlig gränskontrollmyndighet inrättas inom EU.

Uttalandet gör han till Sveriges Radios EU-korrespondent i Amsterdam och det är en politisk omsvängning eftersom den svenska regeringen tidigare sagt blankt nej till en sådan myndighet.

Myndigheten ska, enligt förslaget, kunna operera inne på ett EU-lands territorium utan att det i förväg godkänts av landet i fråga, vilket är mycket politiskt känsligt i Sverige.

– Jag är beredd att gå så långt att säga att jag är beredd att låta Frontex, eller ett framtida Frontex kunna gå in mot en medlemsstats vilja, säger Anders Ygeman.

Även mot Sverige?

– Det måste ju bli den naturliga konsekvensen, även om Sverige väl är det land som bäst lever upp till Schengen-regelverket, kanske.

Att det är ett kontroversiellt besked att en överstatlig myndighet ska kunna operera inne på svenskt territorium, utan ett svenskt godkännande, är inrikesminister Anders Ygeman medveten om.

– Ja. Det är ju den yttersta konsekvensen av att vi vill få en omfördelning av flyktingar till andra länder i EU och att vi kan sätta stopp för de brister som finns i EU:s yttre gräns, säger Anders Ygeman.

Statsminister Stefan Löfven sa redan i höstas nej till förslaget när det lanserades av EU-kommissionen. Men flyktingströmmarna har fortsatt till EU, bland annat genom Grekland under hösten och även nu i år. Och det finns ingen riktig gränskontroll i Grekland, enligt bland andra EU-kommssionen.

Sverige har dom senaste månaderna fått hård kritik från flera EU-länder, men också från EU:s ordförande Donald Tusk, för att inte gå med på det här, men nu har alltså den svenska regeringen med inrikesminister Anders Ygeman ändrat sig. Hittills har dock en majoritet av riksdagens EU-nämnd sagt nej till en sådan här myndighet.

– Vi får ta den diskussionen med EU-nämnden när det finns ett konkret förslag på bordet, säger Anders Ygeman på plats i Amsterdam under inrikes- och migrationsministermötet som avslutas under tisdagen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista