Foto: Mark Schiefelbein/TT.
Foto: Mark Schiefelbein/TT.

Negativ utveckling för mänskliga rättigheter i Kina

1:56 min

Utvecklingen för mänskliga rättigheter i Kina och inte minst för jurister som arbetar med mänskliga rättigheter har varit mycket negativ det senaste halvåret. Det är organisationer som Amnesty och Human Rights Watch överens om och gripandet av Peter Dahlin är en del av den utvecklingen.

– Läget för människorättsförsvarare allmänt i Kina är nu oerhört allvarligt och det har det varit framför allt sen i somras då den nya säkerhetslagen kom till som ger myndigheterna väldigt stora, svepande möjligheter att slå ner på oppositionella och inskränka mänskliga rättigheter, säger Ami Hedenborg pressekreterare på Amnesty i Sverige

Närmare 300 advokater, andra aktivister och deras anhöriga har tagits in till förhör av kinesiska myndigheter sedan i somras. Ett dussin har anhållits, några är försvunna och en grupp sitter i en form av husarrest och många av dem som har släppts har fortsatt trakasserats av myndigheterna.

Situationen har förvärrats de senaste två åren, enligt Maya Wang, researcher på Human Rights Watch, ett skäl är att fler har protesterat, ett annat är Kinas allt sämre ekonomi gör myndigheterna måste stärka grepp om eventuella kritiker.

Enligt såväl Amnesty som Human Rights Watch är det extra allvarligt kinesiska myndigheter nu främst angriper advokater - det gör det svårare för andra demokratiaktivister att få rättslig hjälp.

De som nu anhållits anklagas för att underminera den kinesiska staten - något som för ledarna kan ge så hård straff som livstid i fängelse, enligt Human Rights Watch.

Att Peter Dahlin, en utländsk medborgare, greps och visades upp på är ett helt nytt fenomen. Det sänder en varningssignal till andra utlänningar att finansiera arbete för mänskliga rättigheter i Kina, och till andra kineser inte arbeta med internationella organisationer, menar Maya Wang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista