Fler utan jobb - andra får lönelyft

1:29 min

En alltmer tudelad arbetsmarknad där några har ett ovanligt bra läge för högre löner medan andra får det ännu svårare än i dag, det spår Swedbank. Och Swedbanks chefekonom Anna Breman, säger att risken för stigande arbetslöshet är stor.

– Det ser vi tyvärr som ganska troligt. Det är kopplat till att det är många nyanlända som har svårt att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Många av dem väntar på att få sitt asylärende prövat. När de sedan får uppehållstillstånd och börjar söka sig ut på arbetsmarknaden finns det tyvärr en stor risk att en stor del av dem har svårt att hitta jobb. Då kan arbetslösheten åter bli högre, säger Anna Breman.

– Ungefär 70 procent av arbetslösheten i dag är i de grupperna. Och den närmaste tiden kommer den polariseringen att öka.

I dag är arbetslösheten omkring 7 procent. Enligt Anna Breman på Swedbank kan arbetslösheten nå upp till omkring 8 procent om två år.

Det är personer med låg utbildning som är mest utsatta - och egentligen oberoende av om de är födda i Sverige eller utanför Europa.

Betydligt viktigare är utbildning. Och som sagt, samtidigt som arbetslösheten troligen stiger, enligt Anna Breman på Swedbank, ser det ljust ut för dem som redan har ett bra läge på arbetsmarknaden. Och de kan se fram emot högre löner.

– Vi ser att de som efterfrågas mest på arbetsmarknaden, där är arbetslösheten redan väldigt låg. Därför tror vi att de har ett gott förhandlingsläge. Avtalen kan komma in väl och det kan bli en viss löneglidning ovanpå det, så att löneökningarna bli ganska goda för många hushåll, säger Anna Breman.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista