"Svårt att ingripa mot ett lands vilja"

1:48 min

Den svenska regeringen har svängt och säger nu ja till EU:s omstridda förslag om att inrätta en överstatlig gränskontrollmyndighet med befogenhet att ingripa i ett land mot dess vilja. Om förslaget går igenom kommer Sverige att tvingas bidra med flera hundra gränspoliser till EU.

–Vi skulle behöva ha flera hundra personer i ständig beredskap för att skicka ut i en snabbinsatsstyrka, så här handlar det om en avsevärd utökning, säger Patrik Engström, chef för polisens gränskontrollenhet.

Idag har den svenska gränspolisen fem man i ständig beredskap, av dem är fyra just nu på plats i Grekland och hjälper till med registrering av asylsökande.

De är där på Greklands begäran, men om det nya förslaget går igenom så kan även svenska grönspoliser alltså sättas in i ett land utan landets medgivande. Och det här är en mycket stor förändring jämfört med idag, menar Patrik Engström.

–Att mot en medlemsstats vilja ingripa och ta hand om en del av den yttre gränsen, det saknar motstycke i EU med en så kraftfull myndighet. Det här är personal med exekutiva mandat som kommer att ha möjlighet att tillgripa tvångsmedel i ett annat land än det de tjänstgör i normalt. Det är en oerhört stor nyhet, säger han.

Enligt förslaget ska EU:s nuvarande gärnskontrollbyrå Frontex förstärkas kraftigt och få helt nya befogenheter. En snabbinatsstyrka på 1500 man ska inrättas som ska kunna sättas in på kort varsel för att skydda EU:s yttre gräns.

När förslaget lades fram före jul var den svenska regeringen kritisk, men nu har alltså Sveriges inrikesminister Anders Ygeman svängt. Han sa så här tidigare idag.

–Jag är beredd att låta ett framtida Frontex kunna gå in utan en medlemstats vilja.

Men förslaget har mötts av kritik, både från Grekland och från flera östeuropeiska stater som har erfarenhet av tysk ockupation. Och Patrik Engström, chefen för den svenska gränspolisen, tror att förslaget blir svårt att genomföra.

–Om vi tillför 1500 EU-tjänstemän till Greklands yttre gräns, då ska de arbeta i Grekland, med grekiska IT-system, med grekiska kollegor, i en grekisk kontext, och att göra det utan medlemstatens medgivande och aktiva stöd, det blir nästan omöjligt, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista