Ulrika Karlsson (M), ledamot i EU-nämnden, och Anders Ygeman (S), inrikesminister. Foto: Henrik Montgomery / TT.
Ulrika Karlsson (M), ledamot i EU-nämnden, och Anders Ygeman (S), inrikesminister. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Ygeman anmäls till KU

Ygeman: Moderaterna tar inte diskussionen i sak
1:20 min

Ulrika Karlsson, moderat ledamot i EU-nämnden, säger till TT att hon nu anmäler inrikesminister Anders Ygeman till Konstitutionsutskottet.

– Han går emot det mandat som regeringen begärt och även fått. Regeringen och statsministern framförallt har vid upprepade tillfällen sagt att regeringen inte är beredd att ge Frontex utökat mandat. Nu går inrikesministern i väg på ett möte och driver en linje om att ge Frontex utökat mandat och det blir då Sveriges linje. Det har han inte samrått med riksdagens EU-nämnd, säger Ulrika Karlsson.

TT: Var du överraskad över vändningen?

– Ja, det är jag. Det är anmärkningsvärt att Frontex, en EU-myndighet, skulle få gå in och agera på nationellt territorium mot en medlemsstats vilja.

Till Ekot säger inrikesministern att det behövs en yttre gränshållning i EU.

–Det är en följd av diskussionen som varit i EU och den handlingsförlamning som tyvärr har rått i EU om att skydda den yttre gränsen. Vi måste få på plats en yttre gränshållning i EU, säger Anders Ygeman.

Regeringen har alltså förändrat sin linje vad gäller en överstatlig gränskontroll inom EU. Ett nej har blivit ett ja.

– Jag tycker det är synd att moderaterna inte tar diskussionen i sak. Jag behöver naturligtvis inget mandat för att göra radiointervjuer.

KU-anmälan ska lämnas in i morgon.

Det var på inrikes- och migrationsministermötet i Amsterdam på tisdagen som Anders Ygeman gjorde uttalandet till Sveriges Radios EU-korrespondent om att han nu kan acceptera att en överstatlig gränsmyndighet inrättas inom EU.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".