"Behåll Planned Parenhood säkert" står dte på en skylt med bil i bakgrunden.
Foto: AP

Smygfilmande arbortmotståndare åtalas för brott

1:17 min

En ny vändning har tagits i det uppmärksammade fallet av smygfilmning i USA.

Organisationen Planned Parenthood frias helt från misstankar, medan de abortmotståndare som smygfilmade i stället nu åtalas för brott.

En kvinnorättsorganisation smygfilmades och anklagades för att sälja vävnad från aborterade foster.

Det blev en av sommarens stora nyheter från USA när abortmotståndare släppte filmer från möten med Planned Parenthood, Gruppen driver kvinnokliniker och utför ibland även aborter.

Filmerna sades visa att organisationen diskuterade att sälja fostervävnad för forskningsändamål, något som under reglerade former dock inte är ett brott i USA.

Filmernas intresserade köpare utgav sig för att komma från läkemedelsindustrin, men var i själva verket abortmotståndare. Genom att smygfilma samtalen ville man framställa Planned Parenthood som några som ville tjäna grova pengar på de aborterade foster som ofta doneras till medicinsk forskning.

Hela abortfrågan är ständigt laddad i USA, och ända sedan filmerna släpptes har republikanerna i kongressen kämpat hårt för att stoppa alla federala bidrag till Planned Parenthoods kvinnokliniker.

Flera delstatsåklagare har också utrett händelserna, men samtliga har friat Planned Parenthood från misstankar.

I Texas har nu en åtalsjury mycket oväntat gått ännu längre. Juryn har beslutat att åtala anti-abortaktivisterna, som nu misstänks för minst ett grovt brott, plus några mindre förseelser.

Exakt vilka företeelser har inte meddelats än. Sannolikt är att det handlar om både smygfilmandet i sig, och om att de riggade en fälla när de under falsk identitet kontaktade Planned Parenthood och erbjöd stora pengar för fostervävnad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista