Kontroversiell asyllag antagits i Danmark

1:27 min

Under eftermiddagen röstade en stor majoritet i danska Folketinget ja till den omdiskuterade lag som stramar åt Danmarks migrationspolitik.

När rösterna summerades i blev det klart som många redan förutsett; med trefjärdedels majoritet passerade åtstramningen av den danska utlänningslagen i Folketinget sent på tisdagseftermiddagen. 81 ledamöter röstade för och 27 röstade emot.

Förutom tre Socialdemokratiska ledamöter som på förhand aviserat att de skulle avvika från partilinjen och rösta emot lagen, så höll sig alla till partilinjen.

Åtstramningen, som har sin grund i en uppgörelse mellan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna, väntas bli gällande lag i Danmark om bara några dagar.

Förutom de över hela världen uppmärksammade och kritiserade förslagen om att beslagta värdesaker från asylsökande, och att kraftigt begränsa möjligheterna till familjeåterförening, så kommer de tillfälliga uppehållstillstånd som ges förkortas, och den ekonomiska ersättning till asylsökande sänkas.

Vidare ska det bli enklare att upphäva ett uppehållstillstånd och Danmark återinför också ett så kallat integrationspotentialkriterium när man väljer kvotflyktingar. De som antas ha bäst förutsättningar att integreras får förtur.

– Det är ett bra lagförslag, men det finns behov av mer åtstramningar, sa Dansk Folkepartis Martin Henriksen under debatten i Folketinget. Men det kommer inte bli aktuellt svarade migrationsminister Inger Støjberg, från regeringspartiet Venstre.

– Det är inte så att det kommer fler åtstramningar på det här området, sa hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista