Många föräldrar tycker barnen använder mobilen för mycket

1:34 min

Över hälften av alla föräldrar till barn i åldrarna 13-16 tycker att barn ägnar för mycket tid åt sin mobiltelefon, enligt en ny rapport som Statens Medieråd har gjort.

I Anna Bergströms familj har det skapats tydliga regler för hur mycket mobiltelefoner och datorer ska användas.

– Vi har en gräns hemma hos oss. Från klockan åtta ska man inte hålla på med teknik, bara titta på teve i så fall. Och om de inte gör det så stänger vi ner internet.

I rapporten, som handlar om vad som kan hända när föräldrar försöker sätta gränser för barnens medieanvändande, har drygt 1 500 barn och lika många föräldrar svarat på frågor.

Nästan hälften av alla 9-10-åringar brukar bli osams med sina föräldrar om tiden barnen spelar spel. Men konflikterna kan vara utvecklande, tror rapportförfattaren Mattias Ekman.

– Många mediekonflikter leder fram till samtal mellan föräldrarna och barnet om saker barnet har sett eller gjort eller hört, men också kring dess kommunikation med vänner.

Och det finns flera modeller för att komma överens om hur mycket barnet får använda dator och mobil.

– Till exempel regler där man byter tjänster med barnet, för att barnet ska få spela så hjälper barnet till hemma. Eller för att barnet ska få använda mobiltelefonen så måste det göra sina läxor först.

Diskussionerna mellan vuxen och barn handlar oftare om hur mycket tid barnet spenderar på datorn eller mobilen, än om vad barnet gör där.

15-åriga Mikail Guzel tycker att det är rätt bra att föräldrar säger ifrån om barnet använder datorer eller mobil för mycket.

– Om du har något speciellt att göra, till exempel läxor, och du spelar i stället för att göra dem. Då ligger du efter.

Borde föräldrarna säga till då?

– Ja, de borde säga till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista