Foto: Robyn Beck/AFP.
Foto: Robyn Beck/AFP.

Lägre ökning för Apple

1:57 min

Sent i går kväll kom IT-giganten Apple med sin rapport för 2015:s tre sista månader. Samtidigt gjorde VD:n Tim Cook en dyster prognos för det närmaste årets försäljning av Iphone. Det sammanlagda intrycket gör att det ser både mycket bra, och något oroande, ut för Apple.

– Det är inte så illa som det kanske ser ut, kommenterade IT-analytikern Bryan Ma för ekonomikanalen Bloombergs när han tittat på de kvartalssiffror som gick både upp och ner.

Om vi tar de så kallat dåliga nyheterna först så har Apple just lämnat det kvartal som haft den minsta försäljningsökningen av Iphones sedan telefonen lanserades 2007.

Det handlar om drygt en halv procents ökning, sämst hittills alltså.

Det betyder ändå 74,8 miljoner sålda Iphones för det sista kvartalet i det brutna räkenskapsår som tog slut annandag jul.

Men marknaden har ju vant sig vid mer och mer för varje gång när det gäller Apple, så det anses alltså vara ett nästintill svagt resultat.

Och det späddes på av att VD Tim Cook sa att han befarar direkt sjunkande försäljning av Iphone under innevarande kvartal, vilket i så fall skulle bli allra första gången.

Bättre var det på vinst- och intäktssidan. Vinsten steg med nära två procent, till motsvarande drygt 155 miljarder kronor, och intäkterna ökade med 1,7 procent, drygt 640 miljarder kronor alltså.

De siffrorna innebär kassarekord för Apple för ett enskilt kvartal.

Iphone står för två tredjedelar av Apples intäkter, därför anses det inte vara någon större katastrof att intäkterna från Ipad sjönk med 56 procent, och antalet sålda surfplattor minskade med 25 procent under kvartalet.

Flera som kommenterat Apple-rapporten säger att det står klart att de senaste Iphone6-modellerna är en mellangeneration och att trycket kommer att bli desto större när nya Iphone 7 landar till hösten.

Även om Appleaktien sjönk lite i börsens efterhandel finns det ingen som tror att det i grunden finns någon anledning till oro för världens högst värderade bolag.

Bryan Ma pekar särskilt på Apples enorma kapital och ständiga innovationer som bevis för avundsvärt stora marginaler och handlingsutrymmen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista