Jas 39 Gripen. Foto: Yvonne Åsell /TT
Jas 39 Gripen. Arkivfoto: Yvonne Åsell /TT

Saab utreds för mutor till ex-president

1:28 min

Brasilianska åklagare undersöker nu om svenska Saab betalat ut mutor till ex-president Lula da Silva i samband med Gripen-affären. Brasilien har köpt 36 stridsflygplan av Sverige och Lula da Silvas son misstänks ha tagit emot flera miljoner kronor i mutor från en lobbyist som agerat på Saabs uppdrag.

I ett dokument som hittats hemma hos lobbyisten Mauro Marcondes står det att han försökt ordna ett möte mellan Saabs VD Åke Svensson och Brasiliens ex-president Lula da Silva sommaren 2009.

Lobbyisten, som även arbetade på uppdrag åt bilindustrin, ska ha försökt hjälpa Saab att vinna kontraktet på 36 stridsflygplan. Lula da Silva har sagt i polisförhör att han inte minns om mötet med Åke Svenson faktiskt ägde rum, men att anklagelserna om att han skulle ha tagit emot mutor i utbyte mot att ordna Gripenaffären är absurda.

Men det som den brasilianska åklagarmyndigheten nu vill utreda är varför Lula da Silvas son, Luis Claudio da Silva, har tagit emot motsvarande 5,2 miljoner kronor från lobbyisten Mauro Marcondes företag.

Lula da Silva säger i polisförhören att sonen troligen var ute efter sponsorpengar för sitt lag i amerikansk fotboll.

Men den förklaringen verkar inte räcka för åklagarmyndigheten, som nu öppnat en utredning. Ex-president Lula da Silva är inte formellt misstänkt, utan har hörts av polisen i egenskap av vittne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista