Ericssons vd Hans Vestberg presenterar företagets delårsrapport under en pressträff på huvudkontoret i Kista. Foto: Sören Andersson / TT.
Ericssons vd Hans Vestberg presenterar företagets delårsrapport under en pressträff på huvudkontoret i Kista. Foto: Sören Andersson / TT.

Kraftigt vinstlyft för Ericsson

1:32 min

Telekomföretaget Ericsson gjorde en vinst före skatt på 10,3 miljarder kronor för det fjärde kvartalet förra året. Det är en kraftig förbättring jämfört med samma kvartal ett år tidigare, då vinsten var 5,8 miljarder. En viktig förklaring bakom resultatlyftet är kraftigt ökade intäkter från ett patentavtal med Apple.

Också försäljningen ökade under kvartalet. Från 68 miljarder kronor till 73,6 miljarder.

Styrelsen föreslår nu att utdelningen till aktieägarna ökar från 3,40 kronor per aktie till 3,70, en ökning med nio procent.

Ericssson VD Hans Vestberg säger i en kommentar att försäljningen av 4G återhämtat sig under kvartalet i Kina, efter ett svagt tredje kvartal och att försäljningen i Nordamerika ökat jämfört både med samma kvartal förra året och föregående kvartal.

Däremot är det fortsatt svag försäljning på marknader som Ryssland, Brasilien och i Mellanöstern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista