Frankrikes justitieminister Christine Taubira avgår.  Foto: AP Photo/Christophe Ena/ TT.
Frankrikes justitieminister Christine Taubira avgår. Foto: AP Photo/Christophe Ena/ TT.

Frankrikes justitieminister avgår

2:11 min

Frankrikes justitieminister Christiane Taubira avgår. 

Meddelandet om att justitieministern avgår kom som en överraskning också för de anställda på justitiedepartementet i dag. I ett tal i förrgår välkomnade och lyckönskade hon personalen som en inledning på det nya året. Hon talade då om vikten av att stärka övervakning men också om att värna om friheten. På twitter skriver Christiane Taubira idag : "Ibland innebär motstånd att stanna kvar, ibland innebär det att avgå". Politikern beskriver beslutet som att stå upp för sig själv och medborgarna, ett sista ord för etik och lag.

Det här betrakats som en protest mot det mycket omstridda regeringsförslaget om att personer födda i Frankrike med dubbla medborgarskap ska kunna bli av med sitt franska medborgarskap om de döms för terrorism. Förslaget ska debatteras i parlamentet idag och splittrar både Socialistpartiet och den franska högern.

Taubira har haft ett komplicerat arbete under det senaste året med 150 döda i terroristattentat i Frankrike. Hon har suttit med i regeringens aktuledningsrum och varit med och beslutat om polisens storminingar under terroristernas gisslandraman. Hon är populär bland många också för sin kamp för samkönade äktenskap och hyllas i dag av flera socialistpolitiker. Men Taubira har också fått stark kritik för att inte ha varit tillräckligt sträng.

Säkerhetsexperten Jean-Jaques Urvoas blir bu ny justitieminister. Kampen mot terrorismen är högst på agendan. Det omstridda undantagstillståndet väntas snart bli förlängt. Det gör det lättare för poliser att göra husrannsakningar och stärka gränskontroller. Men både Europarådet och en rad människorättsorganisationer har riktat kritik mot hur Frankrike inskränker medborgarnas frihet och riskerar öveträdelser.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista