Foto: Tomas Oneborg & Henrik Witt / TT
Foto: Tomas Oneborg & Henrik Witt / TT

Åtal efter vargattack på Kolmården

0:57 min

I morgon väcks åtal efter att en anställd vid Kolmårdens djurpark dödades av en vargflock 2012.

Misstankarna gäller åtal för arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död.

– Det har varit ett mycket komplicerat ärende och det har gjort att det har tagit ganska lång tid att väcka åtal, säger åklagare Jan Olof Andersson. 

Den misstänkte personen hade vid händelsen en chefsposition på djurparken, uppger polisen för Ekot. Men Jan Olof Andersson vill inte kommentera vem eller vilka som kommer att åtalas. 

– Det kan jag inte berätta nu utan ni får vänta till presskonferensen i morgon.  

Det var sommaren 2012 som en kvinnlig djurskötare på Kolmårdens djurpark dog efter att ha blivit attackerad av vargar. Kvinnan hade känt vargarna sen de var valpar och var ensam i varghägnet när hon blev attackerad.

Attacken beskrevs som unik. Enligt Olof Liberg, vargexpert, fanns bara ett liknande fall i världen. Det inträffade för några år sedan i ett varghägn i Minnesota.  

Fram tills dödsolyckan har parkens besökare haft möjlighet att besöka vargarna i hägnet i sällskap av djurskötare. Den verksamheten har sedan olyckan upphört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista