Foto: TT / SR
Foto: TT / SR

Medvind för Ericsson

1:14 min

Det går bättre för Ericsson, visar delårsrapporten för fjärde kvartalet 2015. Resultatförbättringen härrör från bättre försäljning, kostnadsbesparingar och framför ett avtal med Apple om ersättning för Ericssonpatent.

Avtalet med Apple rör sig om många miljarder, hur många som räknas in i det här kvartalet vill inte Vd Hans Vestberg säga, men det kraftiga vinsthoppet från sex till elva miljarder jämfört med 4:e kvartalet ifjol härrör från ersättningen.

Ericsson rapporterar vidare att den viktiga 4G-marknaden i Kina har återhämtat sig och att USA-marknaden har stabiliserats.

Ericsson hade i början av 2000-talet över 40 000 anställda i Sverige. I dag är antalet nere i cirka 17 000, koncernen har en personalstyrka på sammanlagt 116 000 globalt. Verksamheten i Sverige har fått minskad betydelse, och senast i mars varsalade Ericsson 2200 i Sverige. Trots detta är Ericsson fortfarande ett av Sveriges viktigaste bolag i fråga om forskning, export och sysselsättning.

Nu höjer Ericsson utdelningen, den sjätte höjningen i rad, vilket har stor betydelse för alla aktieägare. Svenska pensionsstiftelser ligger tung i bolaget både via direkt ägande och indirekt via ägande i Investor och Industrivärden som är de två största ägarna i Ericsson. Dessutom är Ericsson fortfarande en stor folkaktie, trots att många småsparare förlorade stort när Ericsson var nära konkurs i samband med telekomkrisen 2001.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista