Jas Gripen F. Foto: Fabrice Coffrini/AFP.
Foto: Fabrice Coffrini/AFP.

Saab: Åklagare har inte kontaktat oss

1:40 min

Varken Saab eller deras tidigare vd Åke Svensson har kontaktats av brasilianska myndigheter, med anledning av mututredningen där.

Brasiliens order på 36 Jas Gripen-plan uppges vara värd motsvarande 40 miljarder kronor.

Åklagare i Brasilien utreder om Saab i Sverige betalat mutor i samband med affären.

Åklagare misstänker att sonen till landets ex-president Lula da Silva, ska ha tagit emot drygt fem miljoner kronor i mutor från en lobbyist, som agerat på Saabs uppdrag.

I ett dokument, som hittats hemma hos lobbyisten Mauro Marcondes, står det att han försökt ordna ett möte mellan Saabs förre vd Åke Svensson och ex-presidenten Lula da Silva sommaren 2009.

– Det blev aldrig något möte med president Silva, även om vi försökte att arrangera det. Vi ville göra en presentation av vår offert, säger Åke Svensson, som säger att han inte kontaktats av åklagare.

– Nej, det har jag inte, säger han.

Har det förekommit några mutor från Saab i den här affären?

– Det har alltid varit helt förbjudet på Saab att hålla på med sådana typer av affärer. Jag vet att det förekommit många anklagelser om det, men vi har hela tiden arbetat – och det vet jag att Saab fortfarande gör – med att säkerställa att så inte sker.

Skedde det i det här fallet?

– Jag kan inte ge kommentarer till det. Du får ta det med Saab. 

Sebastian Carlsson, presschef på Saab, säger att inte heller de kontaktats av åklagare.

– Åklagarna har inte tagit någon kontakt med oss. Gör de det så är vi givetvis ytterst behjälpliga i deras arbete, säger Sebastian Carlsson.

– I internationella storaffärer kan det såklart alltid förekomma rykten och spekulationer. Det viktiga för oss är att alltid följa lagar och regler, samt våra egna interna regler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista