Den danska turisten som insjuknat i zikaviruset vårdas på Aarhus Universitetshospital. Ernst Van Norde/TT
Den danska turisten som insjuknat i zikaviruset vårdas på Aarhus Universitetshospital. Ernst Van Norde/TT

Zikaviruset upptäckt i Danmark

0:29 min

En person i Danmark rapporteras ha insjuknat i zikaviruset på tisdagen. Viruset har upptäckts i ett antal europeiska länder, men någon risk för en epidemi i Sverige finns inte, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Risken för en epidemi eller generell spridning är inte möjlig eftersom myggan som sprider viruset inte finns här, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Varken Utrikesdepartementet eller Folkhälsomyndigheten avråder i dagsläget svenskar från att resa till någon av länderna där viruset sprids, men för den som är gravid och planerar en resa rekommenderas kontakt med mödravården.

– Man bör stämma av med hälsovården för att få information och utefter det fatta ett eget beslut, säger Anders Wallensten.

Ett fall av viruset har rapporterats i Sverige, från juli förra året, efter att en person kommit hem från en resa till Brasilien.

Även i Norge upptäcktes ett fall av viruset 2014 och Folkehelseinstituttet, Norges motsvarighet till Folkhälsoinstitutet, varnar gravida för resor till de drabbade länderna. Det har också rapporterats fall i Finland, Tyskland, Holland och Storbritannien, enligt bland andra danska Fyen.

Viruset sprids genom myggor och vanliga symptom brukar vara feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag. Symptomen varar oftast bara några dagar och en stor del av de som drabbats får inga symptom alls.

Det finns dock misstankar om att infektionen har lett till fosterskador när gravida blivit smittade. Ett ökat antal fall av nyfödda med mikrocefali och vuxna med Guillain-Barrés syndrom misstänks kunna vara kopplade till zikaviruset, men sambandet är inte klarlagt, enligt Folkhälsomyndigheten.

Fram till 2005 var sjukdom orsakad av zikavirus känd från södra Afrika och Sydostasien. Förra året började viruset spridas också i Syd- och Centralamerika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista