Hans Vestberg, vd för Ericsson. Foto: Anders Jelmin/ Sveriges Radio
Hans Vestberg, vd för Ericsson. Foto: Anders Jelmin/ Sveriges Radio

Ericsson rasar på börsen

Kassaflödet är "all time high"
2:16 min

Det blev ett kraftigt vinstlyft för telekomföretaget Ericsson som kom med bokslut i dag. Vinsten före skatt redovisas till 10,3 miljarder kronor. Men aktien faller på Stockholmsbörsen vid lunchtid var tappet över 6 procent.

Verksamheten går bättre än på länge, enligt Ericssons vd.


– Ett kvartal som slutade med en omsättning på nästan 74 miljarder kronor, det är ett av de starkaste sista kvartalen Ericsson har haft på många, många år. Vi hade ett kassaflöde som var nästan 22 miljarder, och det skulle jag vilja säga är "all time high" för Ericsson, säger Hans Vestberg.

Vinsten för Ericsson det fjärde kvartalet blev 10,3 miljarder kronor, att jämföra med 5,8 miljarder samma period året innan. Men siffrorna är påverkade av patentintäkter från bland annat Apple som blev större än vad Ericsson räknat med. Hur mycket som kommer från Apple berättar inte Ericsson.

– Som det här ser ut nu har alla stora mobiltelefontillverkare i världen och alla stora infrastrukturtillverkare en korslicens med Ericsson. Det här är en del för oss där vi spenderar över 30 miljarder i forskning och utveckling per år och där vi får en återbetalning tack vare att andra kan använda våra patent, säger Hans Vestberg.

I Nordamerika, Ericssons största marknad, har försäljningen blivit mer stabil nu efter en period där operatörer avvaktat med investeringar. I Kina återhämtade sig nätutbyggnaden efter ett svagt tredje kvartal, och oron för en svagare ekonomisk utveckling i Kina har inte påverkat Ericsson, enligt Hans Vestberg.

– Vi får väl se, men under 2015 såg vi ingen påverkan av det vi läser om i tidningarna om lite lägre tillväxttakt och den volatila finansmarknaden, säger han.

Trots de starka vinst- och försäljningssiffrorna backar Ericssons aktie. Orsaken kan vara utvecklingskostnader som varit högre än vad marknaden förväntat sig, enligt analytiker. Styrelsen föreslår höjd aktieutdelning med 9 procent till 3,70 kronor per aktie.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".