Jordglob
Foto: Henrik Montgomery / TT

Svag positiv trend för att minska korruptionen i världen

2:18 min

Det finns en svag positiv trend vad det gäller att minska korruptionen i världen. Det visar Transparency Internationals årsrapport som släpps i dag.

För första gången är det fler länder på listan som har förbättrat sig vad det gäller korruption, än tvärtom, säger Santhosh Srinivasan på Transparency International.

64 länder i världen har förbättrat sig vad det gäller korruption, fler än de 53 som blivit sämre enligt årets lista. En ny trend enligt Transparency International, som tror att det beror på ett växande folkligt missnöje med hur korruption förstör samhällen.

– I länder som Ghana, Guatemala och Sri Lanka har folkliga protester fått gehör och bland annat fått bort korrupta politiker, säger Santhosh Srinivasan.

För effekterna märks över hela samhället, i människors vardagsliv; från sämre utbildning till möjligheterna att få sjukvård.

Och trots det mycket positiva trendbrottet är problemet med korruption i världen fortfarande gigantiskt: 68 procent av länderna på listan har allvarliga problem med korruption, inom offentlig sektor, vilket är vad indexet mäter.

I Bangladesh till exempel är barnarbete förbjudet, men en muta till rätt person gör att en fabriksägare enkelt kan komma undan med att använda barn som billig arbetskraft utan att riskera straff.

Problemet finns inte alls bara i fattiga länder. Hälften av de rika länderna i G20-gruppen är med på listan över länder med allvarliga problem med korruption.

En viktig del för att komma åt korruptionen globalt är att länderna med minst korruption också deltar. Som exempel tar Transparency International Sverige i årets rapport.

Sverige är ett av de minst korrupta länderna i världen, men har ändå korruptionsaffärer, som TeliaSonera som anklagas för att ha betalat mutor för att få kontrakt i Uzbekistan, ett land långt ner på listan över korrupta länder.

Länder som Sverige måste se till att förbättra sina lagar och mekanismer för att se till att inhemska företag slutar att exportera korruption, säger Srinivasan.

Indexet som Transparency International publicerar varje år mäter hur korrupt ett samhälle uppfattas i ett land. Korruption är ju i princip omöjlig att mäta i faktiska siffror, eftersom det handlar om olaglig verksamhet. Och indexet mäter korruptionen bland tjänstemän och politiker, inte i den privata sektorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista